Србија и Балкан

Вучевић о седници СЕ: Фестивал лицемерја и лакрдије, захтевом за пријем тзв. Косова крше сва правила

Верујем да ћемо у наредних седам, 10, 15 дана видети јасне контуре будуће владе и да ћемо о томе обавестити јавноста, истакао је потпредседник Владе Србије
Вучевић о седници СЕ: Фестивал лицемерја и лакрдије, захтевом за пријем тзв. Косова крше сва правила© FOTO TANJUG/ NENAD MIHAJLOVIĆ/ nr

Коментаришући данашњу седницу у Савету Европе (СЕ) о пријему Приштине у ту организацију, потпредседник Владе Србије и министар одбране у техничком мандату Милош Вучевић рекао је да су на делу фестивал лицемерја и лакрдије у међународном јавном праву јер све што важи за све, не важи само за Албанце с тзв. Косову. 

Вучевић је подсетио да је Приштина требало да испуни три услова за пријем у СЕ –врати земљу Високим Дечанима, формира ЗСО и заустави експропријацију имовине у српским општинама – међутим, врата Савета Европе отворила су се одмах по испуњавању првог услова, а и до тога је дошло осам година од изречене пресуде.

"Видели смо фестивал лицемерја и лакрдије у међународном јавном праву, да све што важи за све, не важи само за Албанце са тзв. Косова. Да све што су гарантовали Србији не постоји и нема санкција према Приштини", рекао је Вучевић уз напомену да Приштина има већину, мада не и консензус у Савету Европе.

Такође, истакао је да Србија има адекватне одговоре на све могуће ситуације, па и на оно што ће се дешавати у СЕ, као и да не показује унапред све карте.

"Ми ћемо гледати да на политичком, дипломатском плану урадимо све што можемо, а наравно да држава Србија има адекватне одговоре на све могуће ситуације, па и у односу на ово што ће се дешавати у Савету Европе. Штитићемо државне и националне интересе и у овим готово немогућим условима", прецизирао је потпредседник Владе Србије.

Уз то је указао и на симболику датума када је тзв. Косово добило статус придруженог члана, посматрача у парламентарној скупштини НАТО-а.

"Баш на 24. март, на 25 година од НАТО агресије, Косово добије статус придруженог члана, посматрача у парламентарној скупштини НАТО-а. Ако неко верује да је то случајно, није ни то случајно, као што није случајно да су испоручили, као џак кромпира, некадашњег председника Србије и СРС Слободана Милошевића на Видовдан", рекао је Вучевић.

Контуре нове Владе Србије за седам до 15 дана

Вучевић, који је и председник СНС-а, истакао је да због терористичког напада у Москви, питања безбедности, укидања динара на Косову и Метохији и даљих притисака, односно процеса пријема тзв. Косова у Савет Европе, нису имали услове да се баве формирањем нове владе.

"Верујем да ћемо у наредних седам, 10, 15 дана видети јасне контуре будуће владе и да ћемо о томе обавестити јавност. Нисмо закаснили, зато и постоје законски рокови од 90 дана за формирање владе. Нити је то преседан, нити је то нешто необично у политичком животу, не Србије него у Европи и читавом свету. Значи, нигде нисмо закаснили, влада обавља своје редовне задатке", рекао је Вучевић.

Најавио је да ће у смислу политике то бити влада континуитет, али и да ће донети нову енергију, односно да ће се у њој наћи нова лица.

image