Србија и Балкан

Бесник Тахири: Косово на путу ка чланству у СЕ

Тахири уверава да ће постојати кворум за пријем и да ће извештај бити упућен на априлску седницу
Бесник Тахири: Косово на путу ка чланству у СЕ© Anadolu / Contributor

Уочи почетка састанка Одбора за политику и демократију Парламентарне скупштине Савета Европе (СЕ) у Паризу, где ће се одлучивати о њиховом захтеву за чланство, огласио је посланик "Алијансе за будућност Косова" Бесник Тахири.

Он је данас оценио да је тзв. Косово на добром путу када је у питању чланство ка СЕ.

Известилац за 'Косово' у Савету Европе Дора Бакојани представиће данас нацрт мишљења поводом апликације Косова за пријем, а Тахири је тим поводом изразио уверење да ће постојати кворум и да ће извештај бити упућен на априлску седницу.

"Налазимо се испред зграде Савета Европе, где се данас очекује гласање о извештају о Косову за чланство. Очекује се да ће постојати кворум, а истовремено ће се гласати о извештају и упутити на априлску седницу. Ово је само први корак, на добром смо путу, али нам је још потребан рад", поручио је Тахири.

Званични Београд одржавање седнице у Савету Европе назвао је фестивалом лицемерја и лакрдије када је у питању међународно јавно право, а у више налета је поновљено да ће Србија изаћи из организације ако тзв. Косово постане чланица.

Да би Приштина постала део СЕ требало је да испуни три услова - да врати земљу Високим Дечанима, формира ЗСО и заустави експропријацију имовине у српским општинама.

image