Србија и Балкан

"Аеродроми Црне Горе": Уместо за куповину опреме, пола милиона отишло на погрешан рачун

Из "Аеродрома Црне Горе" су најавили да ће покренути одговарајуће интерне поступке како би се утврдила евентуална одговорност било кога од запослених
"Аеродроми Црне Горе": Уместо за куповину опреме, пола милиона отишло на погрешан рачунGetty © Milos Vujovic/Anadolu Agency

Интерна ревизија "Аеродрома Црне Горе" је у Извештају о околностима које су проузроковале или могу проузроковати финансијску или другу штету већег обима констатовала низ неправилности у случају исплате 551.000 евра које су биле намењене за куповину аеродромске опреме, а уплаћене су на погрешан рачун, саопштено је из "Аеродрома Црне Горе".

Тим поводом, "Аеродроми Црне Горе" ће данас, како наводе, покренути одговарајуће интерне поступке како би се утврдила евентуална одговорност било кога од запослених.

"Новац у износу од 551.000 евра је, према информацијама којима тренутно располажемо, 'замрзнут'. 'Аеродроми Црне Горе' немају приступ том новцу нити имају прецизну информацију да ли ће и када бити враћен. Истовремено, за сада, немамо потврду да је у питању хакерски напад", истакли су из "Аеродрома Црне Горе".

Случај је, поручују, пријављен полицији 20. марта као сумња на покушај преваре. АЦГ, како напомињу, сарађују са свим надлежним органима како би се утврдили сви детаљи овог случаја и спречила финансијска и друга штета већег обима.

Одбор директора "Аеродрома Црне Горе" сматра да је у овом предмету прекршен Статут, члан 22 у ком се наводи да "Извршни директор располаже средствима Друштва до 100.000,00 евра".

"'Средствима Друштва преко 100.000 евра Извршни директор располаже уз сагласност Одбора директора.' Наведеном одредбом таксативно су прописани изузеци, међу којима се не налазе исплате по основу спроведених јавних набавки. У конкретном случају, сагласност Одбора директора постоји само за поступак спровођења јавне набавке, али њихова сагласност не постоји за исплату 551.000 евра", саопштено је из АЦГ.

Према важећим прописима, поступак јавне набавке, како су истакли из АЦГ, окончава се доношењем одлуке о избору понуђача, након чега се закључује уговор и настаје облигационо правни однос између уговорних страна који укључује обавезу исплате наведеног новчаног износа.

"Имајући у виду да Закон о јавним набавкама уопште не третира исплату као сегмент поступка јавне набавке, извршни директор није могао црпити овлашћење за исплату из тог Закона, већ је био у обавези да поштује одредбу Статута којом је прописана претходна сагласност Одбора директора", закључују из "Аеродрома Црне Горе".

image