Србија и Балкан

Прекинута блокада факултета: Ректор подржао студенте који протестују због изјава Динка Грухоњића

После обављеног разговора студенти су поручили да ће привремено прекинути блокаду Филозофског факултета, али да не одустају од својих захтева, а то је да се санкционише професор тог факултета и новинар Динко Грухоњић
Прекинута блокада факултета: Ректор подржао студенте који протестују због изјава Динка Грухоњића© Принтскрин/Твитер

Ректор Универзитета у Новом Саду Дејан Мандић посетио је студенте који од четвртка блокирају Филозофски факултет у Новом Саду. Он је рекао да подржава студенте који протестују и осудио говор мржње професора Динка Грухоњића.

Блокада Филозофског факултета у Новом Саду привремено је прекинута пошто су ту високошколску установу посетили ректор Универзитета у Новом Саду Дејан Марић, декан Факултета техничких наука Борис Думнић и декан Факултета спорта и физичке културе Патрик Дрид, преноси Н1.

После обављеног разговора студенти су поручили да ће привремено прекинути блокаду Филозофског факултета, али да не одустају од својих захтева, а то је да се санкционише професор тог факултета и новинар Динко Грухоњић.

Мандић је напоменуо да он нема овлашћење да одлучује о Филозофском факултету, већ да се тиме мора бавити декан факултета.

Додао је да је Студентски парламент независно тело и да студенти имају право на окупљање.

Мандић је поручио и да жели све најбоље професору Динку Грухоњићу и да је против претњи, али да осуђује његов говор мржње.

За време говора декана младићи који данима блокирају факултет су аплаудирали, а претходно су са њима разговарали.

Студент проректор Дамјан Вакањац рекао је да од вечерас напуштају Филозофски факултет привремено.

Академску јавност узбуркале су изјаве професора журналистике Динка Грухоњића које је дао на трибини одржаној током фестивала "Ребеду" у Дубровнику, да има лепо име Динко, попут Динка Шакића, усташког злочинца и заповедника логора Јасеновац и Стара Градишка, у којем су страдале стотине хиљада Срба, Јевреја и Рома.

image
VV inauguration
banner