Србија и Балкан

Осми дан потраге за малом Данком: "Сви су осумњичени и све се проверава"

Истрага је проширена са територије Србије и на Аустрију
Осми дан потраге за малом Данком: "Сви су осумњичени и све се проверава"© FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bs

Потрага за двогодишњом Данком Илић, која је нестала у уторак у Бањском пољу код Бора ушла је у осми дан.

"У овом тренутку не бих могла да говорим о конкретним подацима, истрага је од првог дана јако динамична и опсежна, а раде се провере на свим могућим чињеницама и околностима. Сва лица која би се могла довести у било какву везу са догађајем, проверавају се", изјавила јутрос мајор српске полиције Бојана Отовић Пјановић, преносе "Новости".

Мајор је поновила да мајка мале Данке није подвргнута полиграфу јер српски закони на то обавезују полицију - да трудна жена не може бити на полиграфском испитивању.

Али, додала је и да би тај тип испитивања био потпуно беспредметан јер ниједан резултат не би био веродостојан пошто код трудне мајке куцају два срца.

"У тренутку кад се појавио снимак из Беча, уз координацију, радило се прво на провери веродостојности снимка јер је на мрежама било свачега, па се одмах потом успоставио лични контакт са човеком који га је и снимио. Он је потом у координацији са нама отишао и поднео пријаву па је исте те ноћи расписана и жута Интерполова потерница (потрага за несталима)", додала је мајор.

Након анализе свега што је до сада предузето у потрази за двогодишњом Данком Илић, истрага на територији Србије је проширена, изјавила је Отовић Пјановић.

Истрага у Аустрији у пуном јеку

Полиција у Бечу је саопштила је истрага у случају нестале двогодишње Данке, у вези са видео снимком на којем се, како се сумња, види девојчица са две румунске држављанке у Бечу, у пуном је јеку и да се испитују различите опције.

"Од недеље, истрага је у пуном јеку. Покрајинска криминалистичка служба проверава да ли је реч о несталој двогодишњакињи из Србије. Различите опције се испитују, користе се и техничка помагала. Детаље о истрази тренутно не можемо да износимо у јавност", навела је бечка полиција за "Косово онлајн".

Додаје се да је држављанин Србије, који живи у Бечу, 30. марта, око 20 сати, у центру Беча видео девојчицу која личи на несталу Данку у пратњи две жене, које је и снимио на једној станици, као и да су српске власти упутиле захтев за истрагом.

Сведок је, наводи се у саопштењу, саслушан, а видео снимак, који је направио, преузет на анализу.

"Тачне околности, посебно да ли се стварно ради о несталој девојчици, предмет су истраге. Тренутно нема више информација. Чим будемо имали нових информација, ми ћемо саопштити јавности", наводи бечка полиција.

Ибрахимовић: Све око нестанка девојчице је неуобичајенo

Ибро Ибрахимовић из Бироа за борбу против трговине људима изјавио је данас да је све око нестанка двогодишње девојчице Данке неуобичајено јер није реално да дете тог узраста оде тако далеко и нестане без трага, додавши да се може искључити импулсивна и непланска отмица јер, како је рекао, то раде особе са менталним обољењем.

"Када су отмице у питању, морамо рећи да су оне планиране, да се прикупљају информације о детету, родитељима, њихово кретање и рутина. Када причамо о трговини људима, готово да не постоји случај трговине децом ради илегалног усвајања, то је важно када причамо о могућности да Данка буде предмет трговине људима", објаснио је он за Танјуг.

Када је реч о трговини људима, Ибрахимовић је истакао да се веома ретко дешава да отмицу изврше људи који не познају дете и породицу, због чега је неопходно стрпљење, јер се не зна аутентичност снимка који је направио српски држављанин у Бечу на ком се види дете за које се сумња да је можда Данка, што је, додаје он, можда трачак наде да је девојчица жива.

Коментаришући саопштење МУП-а Црне Горе да је у току потрага за несталом девојчицом Данком Илић из Србије и да грађани уколико имају информације о несталој девојчици о томе обавесте канцеларију Интерпола у Подгорици, Ибрахимовић је рекао да је расписана жута потерница и да је потпуно очекивано да и земље у региону, као земље у којима се претпоставља да девојчица може бити, распишу потерницу, истакавши да МУП Србије ради одличан посао.

Клинички психолог и судски вештак Душан Вуковић навео је, поводом снимка који је српски држављанин направио у Бечу, а на коме је дете које је можда нестала Данка, да се дете на снимку понаша нормално, у складу са својим годинама, истаквши да адаптација деце нижег узраста иде изразитом брзином.

"Дете се понаша нормално, у складу са годинама, као и свако друго дете, при чему је ово можда један доста важан аспекат који треба да истакнемо да се деца јако брзо адаптирају на нове људе, услове, околности и да негде можемо да очекујемо сасвим нормално понашање већ после два до три дана, уколико је то Данка", објаснио је он за Танјуг.

Истрага је проширена и на Аустрију, а Интерпол је расписао жуту потерницу.

Бечка полиција покренула је истрагу у случају нестанка двогодишње Данке Илић након што је држављанин Србије који живи у Бечу пријавио 30. марта да је на аутобуској станици у центру аустријске престонице видео девојчицу, која, наводно, личи на несталу Данку, у пратњи две жене.

Амбасадор Србије у Аустрији Марко Благојевић изјавио је да се очекује идентификација детета са снимка насталог у Бечу, како би се утврдило да ли је то Данка Илић за којом се трага од 26. марта.

Он је у изјави за Танjуг рекао да је Амбасада Србије у Бечу у сталном контакту са аустријском полицијом, као и да су Срби који тамо живе информисани о нестанку девојчице.

Двогодишња Данка нестала је 26. марта око 13.45 часова у Бањском пољу код Бора.

Она је у тренутку нестанка на себи имала љубичасте панталоне, маслинасто зелену јакну и косу везану у реп.

Девојчица има смеђу косу, браон очи и висока је око 85 центиметара.

Због њеног нестанка у Србији је први пут активиран систем "Пронађи ме".

image
VV inauguration
banner