Србија и Балкан

Брисел: Почео разговора Београда и Приштине о употреби динара на KиМ

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак недавно је изразио наду да ће се током данашњих разговора "премостити преостале разлике"
Брисел: Почео разговора Београда и Приштине о употреби динара на KиМ© ФОТО ТАНЈУГ/ КАНЦЕЛАРИЈА ЗА КиМ

У Бриселу је данас, у оквиру нове рунде дијалога Београда и Приштине, почео састанак директора канцеларије за КиМ Петра Петковића и специјалног изасланика ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака.

Састанак је почео мало после 9 часова, а након тог следи састанак делегације Београда са Лајчаком.

Главна тема данашње рунде дијалога Београда и Приштине требало би да буде уредба такозване Централне банке Косова о забрани употребе динара на КиМ.

Делегацију Београда предводи главни преговарач и директор Kанцеларије за KиМ Петар Петковић, док би приштинску страну требало да представља њен главни преговарач Бесник Бисљими.

Ово је четврти пут за нешто више од месец дана да се у Бриселу воде разговори Београда и Приштине, уз посредовање ЕУ, о забрани употребе динара на KиМ.

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак недавно је изразио наду да ће се током данашњих разговора "премостити преостале разлике".

Он је оценио да је претходни састанак на нивоу главних преговарача, који је одржан 25. марта, био конструктиван, да су обе стране имале прилику да образложе своје идеје и ставове и да је закључено да је потребан још један састанак.

Лајчак је 25. марта саопштио је да су главни преговарачи Београда и Приштине у Бриселу изнели своје предлоге у вези са уредбом тзв. ЦБK  о забрани употребе динара на KиМ и да су разговори помогли да се "разјасне важни детаљи".

Директор Kанцеларије за KиМ Петар Петковић рекао је после састанка 25. марта у Бриселу да Приштина нема политичку вољу да се дође до решења за употребу динара на KиМ.

image