Србија и Балкан

Еулекс: Није нам најављена Куртијева посета општинама на северу

Мисија Европске уније за владавину права на Косову и Метохији (Еулекс) саопштила је данас да није била обавештена да ће премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти посетити четири општине на северу КиМ са српском већином.

Курти је у среду ненајављено посетио четири општине на северу КиМ, у пратњи више од 100 наоружаних специјалаца, иако према Резолуцији 1244 специјалне јединице Росу не могу да дођу на север КиМ без одобрења Кфора.

"Не, нисмо били обавештени", одговорила је прес служба Еулекса на питање Танјуга да ли их је ико обавестио о посети Куртија општинама Косовска Митровица, Лерпосавић, Звечан и Зубин Поток.

На посету Куртија северу реаговали су и директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић и Српска листа који су ту посету осудили.

Петковић је навео да је Курти одлучио да подигне нове тензије на северу КиМ, уочи наставка дијалога у Бриселу и да нема шта да тражи ту.

"О каквој демонстрацији силе је реч најбоље сведочи чињеница да је цео Лепосавић био блокиран приликом његовог одласка у зграду општине, где га је сачекао његов гаулајтер и лажни градоначелник. Такође, чињеница да су све улице празне у Лепосавићу и Зубином Потоку јасно показује да српски народ показује презир према овој Куртијевој провокацији", поручио је директор Канцеларије за КиМ.

Из Српске листе су навели да Куртијев долазак на север КиМ има за циљ дестабилизацију ситуације на терену и изазивање тензија.

"Захтевамо да надлежне међународне организације реагују на ову очигледну провокацију и захтевају од свог пулена да престане да угњетава српски народ, који је овог пута показао изузетну суздржаност и трпељивост", истиче се у саопштењу Српске листе.

image