Србија и Балкан

Додик са Орбаном: Ако нам Европа не омогући локални договор, донећемо одлуку о свом статусу

Мађарски премијер Виктор Орбан је поручио да без укључивања Срба, нема здраве ЕУ ни стабилности у Европи
Додик са Орбаном: Ако нам Европа не омогући локални договор, донећемо одлуку о свом статусу© FOTO TANJUG/ SRNA/ BORISLAV ZDRINJA

Председник Републике Српске Милорад Додик поручио је да Република Српска никада неће прихватити мере странаца.

"Ово што ради нелегални (Кристијан) Шмит је удар не само на нас него и на европске вредности. Молимо само Европу да нам омогући наш локални договор, између представника легално изабрана три народа. Уколико буде другачије, донећемо одлуку о свом статусу", изјавио је Додик на конференцији за новинаре након свечаности на којој је одликовао премијера Мађарске Виктора Орбана Орденом Републике Српске на огрлици.

Оценио је да је долазак мађарске делегације и премијера Виктора Орбана у Српску веома важан дан у којем се слави долазак пријатеља, и подсетио да је ово трећи пут да се састају на највишем нивоу.

"Мађарска је показала да жели са сарађује и да нас разуме. Иза нас остају само резултати који се виде. Успешна сарадња у пољопривредном програму, инфраструктури, образовању и култури. Потребно је да се направи надоградња у областима спорта, туризма и свим осталим областима које су нам на располагању", навео је Додик.

Орбан: Шмитова провокативна одлука

Премијер Мађарске Виктор Орбан оценио је да наметање измена Изборног закона БиХ од Кристијана Шмита представља провокативну одлуку која доводи у питање европски пут и да БиХ треба да напусте странци који се мешају у унутрашња питања и препусте народима у БиХ да се договоре шта им је важно за будућност земље.

"Или је једна земља независна или није", рекао је Орбан на конференцији за новинаре у Бањалуци, и поновио да је наметање одлука у БиХ лоше и за ЕУ, и за Србе и за БиХ.

"Не сме да се дестабилизује једна земља за неке спољне интересе", додао је Орбан.

Истакао је да је пред Републиком Српском велика будућност, упркос статистичким подацима, те да се то види у односу који има према важним сегментима друштва.

"Када хоћу да видим у каквом је стању једна земља, прошетам улицама и посматрам дворишта и ако су три ствари у реду, онда видим будућност. Те три ствари овде су у реду - школе су вам у реду, цркве су вам у реду и гробља су вам сређена. У једној заједници која те три ствари одржава и чува, само је време питање када ће кренути путем развоја", нагласио је Орбан.

Он је указао да је потенцијал који постоји у Српској са аспекта Мађарске веома значајан и да је Српска подручје пред којим је будућност.

"Када гледам Српску, онда видим подручје пред којим стоји будућност. Не полазим од онога што статистике показују, него сматрам да сте део Европе који у будућности може да покаже најбржи раст", нагласио је Орбан.

Он је новинарима у Палати Републике рекао да се Мађарска много борила да се донесе одлука за отварање преговора са БиХ.

"Имали сте и подршку других, посебно Аустрије и надали смо се да ће почетак преговарачких процеса довести до консолидације, међутим уочавамо да се доносе одлуке о измени Изборног закона и то доводи до срозавања свих резултата које смо постигли у Бриселу", нагласио је Орбан након доделе Орден Републике Српске на огрлици.

Улога мађарског премијера немерљива

Председник Републике Српске Милорад Додик је рекао да је улога премијера Мађарске Виктора Орбана у развоју пријатељства Српске и Мађарске немерљива.

"Хвала ти што си прихватио да примиш ово одликовање. Ми то дајемо правим и искреним пријатељима. Наш избор је био да ове године највише одликовање Републике Српске дамо вама", рекао је Додик током церемоније уручења Ордена Републике Српске на огрлици мађарском премијеру, и истакао да су Српска и Мађарска развили пријатељство у свим сферама живота, и да жели да се настави и продуби.

"Одликовање дајемо чистог срца, да ојача пријатељства наших народа, да будемо пуни разумевања. Срби и Мађари треба да се разумеју и сарађују на највишем нивоу. И то није уперено против неког трећег, већ за наше интересе", навео је Додик.

Без укључивања Срба нема стабилности у Европи

Председник Владе Мађарске Виктор Орбан је рекао да Срби и Мађари где год живели су увек суседи, без обзира на границе, након што му је Додик уручио Орден Републике Српске на огрлици.

Истакао је да су одликовања су углавном знак поштовања.

"Наравно и ово одликовање је такво за мене, али је још више нешто, као што је мој пријатељ Додик рекао, да је то пријатељство, љубав пријатеља, то за мене није само државни акт, сматрам да ту има емоција, поверења и оптимизма у односу на заједничку будућност", навео је Орбан.

Поручио је да без укључивања Срба, нема здраве ЕУ ни стабилности у Европи.

"Дуго посматрам Србе, сећам се како је било бити Србин у време бивше Југославије и кад сте били развијенији од нас, и посматрао сам Србе и када се у мађарском парламенту гласало о признавању БиХ. Поштујем начин на који Срби траже и проналазе своје место у модерном добу. Увек сам подржавао Србе јер сам стекао уверење да је међународна политика према њима неправедна", рекао је Орбан.

Ко су носиоци лауреата?

Орден Републике Српске на огрлици највише је одликовање Републике Српске које се додељује још од 1993. године, али лауреата нема много.

Носиоци највишег одликовања Републике Српске кроз историју су, између осталих били и блаженопочивши патријарх српски Павле, који је одликован 2009. године, високи званичници Русије Валентина Матвијенко и Сергеј Лавров, те председник Србије Александар Вучић, који су одликовани 2018. године.

Међу носиоцима највишег одликовања Републике Српске су бивши лидер Срба у Хрватској Јован Рашковић и бивши председник Србије и СР Југославије Слободан Милошевић.

Ордење и одликовање Републике Српске установљени су 1993. године и дефинисани Уставом Републике Српске.

Одликовања Републике Српске додељују се онима који су дали или дају допринос афирмацији Републике, али и појединцима који су показали личну храброст, хуманизам, племенитост, пожртвовање или допринели развоју толеранције.

Одликованом се уз орден или медаљу уручује и кожна мапа са исписаном повељом са једне и слика која прати орден или медаљу са друге стране и кеса на којој је златотиском исписано: "Председник Републике!", "Одликовања Републике Српске" и осликан грб Републике Српске.

image