Србија и Балкан

Додик са Орбаном у Бања Луци: Почео тет-а-тет састанак, следи додела одликовања

Планирано је свечано уручење Ордена Републике Српске на огрлици мађарском премијеру
Додик са Орбаном у Бања Луци: Почео тет-а-тет састанак, следи додела одликовања© FOTO TANJUG/ SRNA/ BORISLAV ZDRINJA

Председник Републике Српске Милорад Додик састао се са мађарским премијером Виктором Прбаном у Палати Републике у Бања Луци.

У току је тет-а-тет састанак председника Српске и мађарског премијера.

У Палати Републике су у току и састанци српског члана Председништва БиХ Жељке Цвијановић и министра за научнотехнолошки развој и високо образовање Српске Жељка Будимира са министром иностраних послова и трговине Мађарске Петером Сијартом, те премијера Српске Радована Вишковића и министра финансија Зоре Видовић са мађарским министром економског развоја Мартоном Нађом.

Планирано је и свечано уручење одликовања Орбану, којег је, поводом Дана Републике - 9. јануара, Додик одликовао Орденом Републике Српске на огрлици.

Орден Републике Српске на огрлици који ће данас бити уручен мађарском премијеру Виктору Орбану у Бањалуци највише је одликовање Републике Српске које се додељује још од 1993. године, али лауреата нема много.

Ово одликовање прошле године припало је председнику Русије Владимиру Путину за нарочиту патриотску бригу и љубав према Српској.

О значају овог одликовања говори и податак да је од 1993. године до 2020. додељено само шест пута.

Носиоци највишег одликовања Републике Српске кроз историју су, између осталих били и блаженопочивши патријарх српски Павле, који је одликован 2009. године, високи званичници Русије Валентина Матвијенко и Сергеј Лавров, те председник Србије Александар Вучић, који су одликовани 2018. године.

Међу носиоцима највишег одликовања Републике Српске су бивши лидер Срба у Хрватској Јован Рашковић и бивши председник Србије и СР Југославије Слободан Милошевић.

Ордење и одликовање Републике Српске установљени су 1993. године и дефинисани Уставом Републике Српске.

Одликовања Републике Српске додјељују се онима који су дали или дају допринос афирмацији Републике, али и појединцима који су показали личну храброст, хуманизам, племенитост, пожртвовање или допринели развоју толеранције.

Одликованом се уз орден или медаљу уручује и кожна мапа са исписаном повељом са једне и слика која прати орден или медаљу са друге стране и кеса на којој је златотиском исписано: "Председник Републике!", "Одликовања Републике Српске" и осликан грб Републике Српске.

image
VV inauguration
banner