Свет

Орбан: Русија не прети НАТО-у, али у Украјини треба да постоји тампон зона

Украјина може да претрпи потпуни пораз у сукобу са Русијом и изгуби чак и више него што је већ изгубила, па онда неће размишљати о наставку сукоба, већ о преговорима, поручио је мађарски премијер
Орбан: Русија не прети НАТО-у, али у Украјини треба да постоји тампон зона© Sean Gallup/Getty Images

Русија не прети НАТО земљама, али било би боље да између њих постоји тампон зона у Украјини, изјавио је мађарски премијер Виктор Орбан у разговору са бившим аустријским канцеларом Волфгангом Шиселом, објављеном у новом европском часопису на енглеском језику "Европски гласови".

"Нисмо у опасности од руског напада на неку НАТО чланицу. Шта више, Украјина може да претрпи потпуни пораз у сукобу са Русијом и изгуби чак и више него што је већ изгубила, па онда неће размишљати о наставку сукоба, већ о преговорима", казао је Орбан истакaвши да "Русија никада неће пристати да та земља уђе у НАТО", јер би то значило приближавање Алијансе руским границама.

Мађарски премијер је истакао да је неопходно прекинути ватру, јер више не постоји "разумна дискусија између Руса и Запада". 

Мађарски премијер је предложио да се погледа политичка мапа, напоменувши да би за Украјину, као непосредног суседа Русије, било идеално да се направи "тампон зона са безбедносним гаранцијама", јер ако се то не догоди, Украјинци би могли да изгубе своју земљу.

Шисел се међутим, није сложио са њим, тврдећи да Запад треба одмах да почне преговоре са Украјином о придруживању не само Европској унији, већ и НАТО-у. 

image