Србија и Балкан

Шта Додик ради у Француској и зашто је то важно за Републику Српску

Познато је да је Милорад Додик под санкцијама САД и Велике Британије, па зато ова посета има вишеструки значај и за Републику Српску и за њега лично, оцењује за РТ Балкан политиколог Анђелко Козомара
Шта Додик ради у Француској и зашто је то важно за Републику Српску© Tanjug/AP Photo/Darko Bandic

Данашња посета председника Републике Српске Милорада Додика Француској значајна је са више аспеката и поред тога што није било званичног пријема на највишем нивоу код шефа државе Емануела Макрона, указују саговорници РТ Балкан.

Према речима политиколога Анђелка Козомаре ова посета има вишеструки значај због тренутне ситуације која је, како наводи, веома сложена.

"Познато је да је Милорад Додик под санкцијама САД и Велике Британије, па зато ова посета има вишеструки значај и за Републику Српску и за њега лично. Прво, Француска је једна од најмоћнијих земаља у Европи и веома је важно да директно, са највишег политичког места, чују истину о ставу Срба у вези са најважнијим и најактуелнијим питањима у БиХ", указује за РТ Балкан Козомара.

"Срби још имају нека сећања и захвалност француском народу, али мислим да кроз све ово што се дешавало у протеклом периоду, посебно током распада Југославије, није било правог разумевања од Француске. Сада смо у позицији да разговарамо са њиховим руководиоцима и покушамо да их подсетимо на славне дане наше сарадње" рекао је председник Републике Српске Милорад Додик за РТРС.

Професор уставног права и некадашњи декан Правног факултета у Бањалуци проф. др Витомир Поповић оцењује да је значајно што се у француским институцијама чује и глас Срба. 

"Додик је тамо у обиласку државних институција. Колико сам ја обавештен није било пријема на највишем нивоу код председника Француске Емануела Макрона, али има могућност да се обрати институцијама", указује професор Поповић.

"Срби још имају нека сећања и захвалност француском народу, али мислим да за све ово што се дешавало у протеклом периоду, посебно током распада Југославије, није било правог разумевања од Француске. Сада смо у позицији да разговарамо са њиховим руководиоцима и покушамо да их подсетимо на славне дане наше сарадње" рекао је председник Републике Српске Милорад Додик за РТРС .

Претходно се Додик обратио групи сенатора у Сенату Француске, које је, како је рекао, информисао "да Кристијан Шмит покушава да моделира уставни поредак у БиХ и да Република Српска, уколико Шмит буде интервенисао у вези са имовином, неће имати други избор осим да брани свој статус тако што ће прогласити независност".

Анђелко Козомара каже да је деловања нелегалног Кристијана Шмита, који узурпира место високог представника и његове интервенције уз помоћ тзв. "бонских овлашћења" на Изборни закон БиХ су најважнија ствар о којој је требало известити сенаторе, који су већ реаговали са негодовањем на Шмитове једностране одлуке.

"Додик је детаљно информисао сенаторе Француске о проблемима који су наметнути оваквим понашањем Шмита и последицама које то може да произведе у БиХ. Он је детаљно објаснио и да ће, не буде ли заустављена самовоља овог немачког туристе, РС прогласити независност, без обзира на последице које таква одлука може да произведе", указује Козомара, истичући:

"Француски сенатори су веома пажљиво слушали ставове које је саопштио Милорад Додик и обећали да ће ускоро доћи у БиХ да сагледају целокупну ситуацију. У тренутку када је БиХ добила од ЕУ кандидатски статус долази до колонијалног поступка човека који је сам себе прогласио Високим представником. Француски сенатори су чули да Милорад Додик и Република Српска једноставно желе да БиХ и њено изабрано руководство сами одлучују о својој судбини, да БиХ буде суверена земља којом управљају изабрани политичари, а не страни окупатори."

Како каже Витомир Поповић, Срби немају куда. Ми смо, како каже, у истој позицији као што смо били и деведесетих година, само смо у међувремену преживели и НАТО бомбардовање и све остало.

"Све смо преживели деведесетих у борби за живот и слободу и морамо да опстанемо, не по процедури који гура Америка или Немачка, него по нашој процедури и по нашем рецепту. Нема од унитарне БиХ ништа, нити ће моћи да је створе. Бошњаци узалуд уз помоћ странаца подгревају ствари које су одговорне и за распад те бивше дејтонске творевине". 

Анђелко Козомара додаје и да је Додикова посета значајна и због тога што се коначно чује и глас Срба.

"Ово је први пут да једна тако велика и моћна земља на Западу, каква је несумњиво Француска, чује став једног народа, стварне проблеме које има БиХ, а не да се о томе информишу само на основу лажних извештаја бошњачких министара иностраних послова који, по традицији, крстаре светом и оговарају Републику Српску тражећи њено укидање", наглашава Козомара за РТ Балкан.

Председник Српске Милорад Додик данас је указао да се Француска, када је потписан Дејтонски споразум, на неки начин вратила у оквир односа са свима на простору Балкана, али да је очигледно да је мало изван процеса имплементације Дејтона и да је то препустила неким другим земљама.

"Било би добро да се са становишта објективности, а не неког навијачког процеса, Француска врати на тај простор и јасно укаже на потребу европских интеграција, али не само да слепо прати кршење владавине права и Дејтонског споразума, већ да покуша са свима на Балкану, па и са нама Србима, да врати примат поштовања међународног права", поручио је Додик данас из Француске.

image
VV inauguration
banner