Србија и Балкан

Свечаност у касарни која носи име терористе: Нова немачка возила за тзв. косовску војску

Немачка уз САД, Турску, Велику Британију, Албанију наставља да појачава војне капацитете формације која на Космету, према међународном праву, не би смела ни да постоји
Свечаност у касарни која носи име терористе: Нова немачка возила за тзв. косовску војскуGetty © © Ferdi Limani

На свечаности у касарни, која носи име албанског терористе Адема Јашарија, данас ће у присуству амбасадора Немачке Јорна Родеа, министра одбране тзв. Косова Ејупа Маћедонција и команданта КБС-а генерала Башкима Јашарија, тзв. Косовским безбедносним снагама бити уручен контигент војних возила, донација Владе Немачке.

Немачка на овај начин, уз САД, Турску, Велику Британију, Албанију наставља да појачава војне капацитете формације која на Космету, према међународном праву, резолуцији СБ УН не би смела ни да постоји.

Пре месец дана, тзв. Косовске безбедносне снаге преузеле су 15 камиона МАН, од којих је 10 плаћено из косовског буџета, а пет је немачка донација. Како је тада објашњено, намена возила је логистичка подршка снагама КБС, превоз тешких терета за које је задужен логистички батаљон.

Новонабављена возила обишао је и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, а из његовог кабинета тада је објашњено да возила служе за логистичке и посебно тактичке операције. Маћедонци је тада додао да општа конфигурација ових возила омогућава транспорт муниције на тешким теренима.

Нова испорука војних возила КБС-у, само је једна у низу последњих година.

Тако је 26. септембра 2018. године немачки контигент КФОР-а донирао КБС-у 44 џипа "мерцедес", уз образложење да ће та возила унапредити рад КБС-а као и да је време да "КБС постане главна гаранција сигурности на Косову".

Донацију вредну 1,6 милиона евра тада су уручили директор Саветодавног тима НАТО генерал Уве Бекер и командант немачког контигента КФОР-а Ерик Оферман. Генерал Бекер тада је изјавио да је време да "одбрамбене дужности буду пренете на косовске власти". 

"Немачка је од почетка помагала КБС. Возила која смо добили служиће реализацији наших задатака као и повећању стандарда. КБС је најпоузданија институција у земљи. И даље ћемо бити најбољи примеру региону", рекао је тада тзв. косовски генерал Рахман Рама.

Иначе, уз Немачку, оружане снаге САД, Велике Британије, Турске и Албаније најактивније су у опремању КБС-а наоружањем и војном опремом.

Тако је недавно на Косову Аљбин Курти отворио центар за обуку за сајбер одбрану, а свечаности су присуствовали шеф НАТО тима за везу и обуку на КиМ генерал Ралф Петер Хамерштајн и амбасадор Велике Британије Џонатан Харгревс, а отварање су подржали САД, Велика Британија и једна НВО из Женеве.

У међувремену, Конгрес САД одобрио је испоруку тзв. Косову 246 ракета и 20 лансирних система "џавелин", официри КБС-а школују се у Великој Британији, са Оружаним снагама Албаније увежбавају борбена дејства. Специјалци САД обучавају припаднике КБС-а на Косову.

У међувремену, САД су Косову испоручиле 51 "хамер" возило које је Приштина купила и сем тога још 150 тих возила које су САД донирале КБС-у. Приштини је из САД испоручено и 55 борбених оклопних возила М1117.

Турска је Косову испоручила беспилотне летелице "бајрактар", противоклопне системе ОМТАС, а у Турској недавно су се обучавале послуге минобацача из КБС-а. Косово је од Турске добило као донацију и три оклопна извиђачка возила "кобра", а још шест ових возила је купило.

Уз све ово Приштина најављује и увођење служења обавезног војног рока.

image