Србија и Балкан

Дачић: Хвала Гани на подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије

Министар спољних послова је додао да ће Србија и Гана потписати споразуме који су битни за унапређење билатералних односа и путем којих ће та сарадња конкретизована
Дачић: Хвала Гани на подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић разговарао је данас са министарком иностраних послова и регионалне интеграције Гане Ширли Ајоркор Бочвеј и захвалио је на подршци Гане територијалном интегритету и суверенитету Србије у питању Косова и Метохије.

"За нас је то веома битно и српски народ и Република Србија ће свакако бити вечно захвални на једном таквом ставу", нагласио је Дачић на конференцији за медије након састанка са Бочвеј.

Он је подсетио да је Србија са Ганом успоставила односе 1959. године, и да је тадашњи председник СФРЈ Јосип Броз Тито био лични пријатељ првог председника Гане Кваме Нкрумаха.

"Гана је учествовала и на првој конференцији Покрета несврстаних 1961. године у Београду. Зато сам изузетно радостан што смо успели да ревитализујемо наше односе након свих ових година после распада Југославије", рекао је Дачић.

Дачић је истакао и да је 2021. године председник Гане Нана Акуфо-Адои учествовао на комеморативном скупу поводом обележавања 60. годишњице Покрета несврстаних земаља у Београду и да му је тада председник Србије Александар Вучић уручио Орден Републике Србије на ленти за лични допринос суштинском унапређењу билатералних односа и сарадње са Србијом.

"Ми смо поносни на традиционално пријатељске везе и сарадњу наших земаља и остајемо чврсто опредељени за даље унапређивање наших односа и продубљивање наше сарадње у свим сегментима", рекао је Дачић.

Министар спољних послова је додао да ће Србија и Гана потписати споразуме који су битни за унапређење билатералних односа и путем којих ће та сарадња конкретизована.

"Мислим да имамо веома значајне могућности да увећамо нашу економску сарадњу која је релативно скромна. Ниво наше робне размене отприлике је био негде између седам и 10 милиона долара годишње", рекао је Дачић.

Министар је нагласио да је важно да економска размена убудуће буде већа и да треба обновити рад мешовитог комитета за економску сарадњу како би се побољшале везе између привредника, привредних комора и бизнис асоцијација.

"Када је у питању међународна политика, ми смо увек спремни да подржимо Гану кад год то буде било потребно, било да је реч о политичким темама, било о подршци одређеним темама, резолуцијама, захтевима, али и кадровски", рекао је Дачић.

Дачић је истакао и да велики број студената из Гане похађа факултете у Србији, и оценио да су они најбољи амбасадори Србије када се врате у своју домовину.

image