Србија и Балкан

Након три године: У Црној Гори позитиван природни прираштај

Највише деце рођено је у Подгорици – 2.458, што чини више од трећине живорођених у Црној Гори, док је најмање деце рођено у Шавнику, њих десеторо
Након три године: У Црној Гори позитиван природни прираштај© Tanjug/AP Photo/Andreea Alexandru

Након три године негативног природног прираштаја у Црној Гори је прошле године забележен позитиван и износио је 681, подаци су Управе за статистику (Монстат).
Према тим подацима, у Црној Гори је прошле године рођено 7.008 деце, од чега 3.553 дечака и 3.455 девојчица.

Прошле године умрло је 6.327 особа, 3.293 мушкарца и 3.034 жене. Највише живорођених (3.776) и умрлих (2.926) је у централном региону.

Подаци Монстата показују да је у северном региону забележен негативан природни прираштај, односно да је умрло 397 људи више него што је рођено.

"Позитиван природни прираштај је евидентиран у остала два региона, с тим што је већи у централном и износи 850, док у приморском региону износи 228", навели су из Монстата. Према статистици те управе, природни прираштај је позитиван у девет, а негативан у 16 општина.

Већи број рођених него умрлих забележен је у Подгорици, Будви, Рожајама, Тузима, Зети, Тивту, Бару, Котору и Улцињу.

Најнижи природни прираштај регистрован је у Пљевљима где је број умрлих већи за 259 од броја рођених.

Највише деце рођено је у Подгорици – 2.458, што чини више од трећине живорођених у Црној Гори, док је најмање деце рођено у Шавнику, њих десеторо.

Негативан природни прираштај на нивоу Црне Горе је први пут забележен 2020. године, која је препозната као прва година пандемије корона вируса, и износио је негативних 196.

Током 2021. године дошло је до наглог пораста броја умрлих што је проузроковало и повећање негативног природног прираштаја, пренела је агенција Мина.

image
VV inauguration
banner