Србија и Балкан

Сећање на НАТО бешчашће: Дан када су амерички пилоти убили више од 70 албанских цивила

Према подацима изнетим у саопштењу Владе Србије од 14. априла 1999. године, у овим нападима убијено је 72, а рањено 35 особа
Сећање на НАТО бешчашће: Дан када су амерички пилоти убили више од 70 албанских цивилаGetty © Bernard Bisson/Sygma

Током НАТО бомбардовања СРЈ 1999. године, пилоти борбених авиона Северноатлантске алијансе су, поред цивила српске националности, у више наврата, бомбардовали и локално албанско становништво, и то углавном када су се они налазили у избегличким колонама.

Један такав случај догодио се на данашњи дан 14. априла, на путу Ђаковица–Призрен, у близини метохијских села Меја и Бистражин. 

Напад на колону албанских избеглица која се кретала на тракторима и запрежним возилима извршен је у више наврата, а познато је да су прва два налета изведена око 13.30 часова у близини села Меја. Други напад уследио је неких сат времена касније.

Према подацима изнетим у саопштењу Владе Србије од 14. априла 1999. године, у овим нападима на "колону од 400 албанских избеглица, који су се враћали својим кућама са граничних прелаза са Абанијом", убијено је 72, а рањено 35 Албанаца, ђаковачких и призренских избеглица, међу којима је било много жена и деце.

Вест о бомбардовању албанске колоне, први су пренели агенција АП и Медија центар у Приштини, док је читав случај потврдила и Војска Југославије која је у дневном билтену за 14 и 15. април саопштила да је напад НАТО авиона извршен у четири налета између 13 и 15 часова.

Оно што читав случај чини још горим јесте (неуспешан) покушај НАТО-а да "опере" своје крваве руке и свали кривицу на Војску Југославије. Тако су у првом наврату из Алијансе најпре објавили неколико дезинформација: да је колону бомбардовао југословенски МиГ-29, затим "југословенски авион", да ју је гађала артиљерија ВЈ, војници из тенкова и оклопних транспортера маскирани у избегличку колону, српска полиција која је пратила колону, хеликоптери Ратног ваздухопловства Југославије, и на крају – војници из погођене војне колоне, "љути због НАТО бомбардовања".

Алијанса је на неки начин преузела одговорност тек после пет дана истраге, када је искоришћена стандардна мантра о "грешци", "колатералној штети", али и нешто креативнија оправдања попут "једно возило у колони је било легитимни војни циљ", "можда је било цивилних жртава", "компликован сценарио", "никада нећемо моћи да утврдимо све детаље", и на крају – "постоји могућност да је Ф-16 једном ракетом гађао једно војно возило у колони".

Наравно, то једно возило вероватно није ни било у близини, камоли у колони, а шта се заправо догодило довољно говори бестидна изјава тадашњег портпарола НАТО-а Џејмија Шија: "Ако смо их и побили, барем их нисмо пре тога силовали и опљачкали."

image
VV inauguration
banner