Србија и Балкан

Коме је све полиција одузела аутомобил: Најбахатији су возачи луксузних возила

Међу возачима који су привремено остали без својих четвороточкаша највише је младих до 25 година, сви су мушкарци, а углавном су управљали аутомобилима "бе-ем-ве" или "мерцедес"
Коме је све полиција одузела аутомобил: Најбахатији су возачи луксузних возила© Milos Miskov/Anadolu Agency via Getty Images

Према последњим подацима Саобраћајне полиције, од 22. фебруара, када је у Србији почела примена правилника о одузимању аутомобила бахатим возачима, одузета су укупно 83 возила. 

Међу возачима који су привремено остали без својих четвороточкаша највише је младих до 25 година, сви су мушкарци, а углавном су управљали луксузним аутомобилима "бе-ем-ве" или "мерцедес".

Славиша Лакићевић, начелник Управе саобраћајне полиције, у емисији "Сат" обелоданио је да су двојици возача одузета по чак два аутомобила.

"Ми смо помало изненађени велики бројем одузетих возила од 22. фебруара када је нови правилник ступио на снагу", рекао је Лакићевић за РТС.

Додао је да је само једна особа која је остала без аутомобила била старија од 65 година, њих 20 је било старости између 25 и 35 година, док су двојица били малолетници.

Највише возача је меру добило јер су возили без возачке дозволе, били су под "забраном" управљања аутомобилом, или у стању тешке алкохолисаности.

"То мора као друштво веома да нас забрине", рекао је Лакићевић.

Начелник демантује да Саобраћајна полиција не одузима боља возила.

"Највише је одузето луксузних аутомобила. На списку је 68 путничких возила, девет теретних, један мотоцикл, једно запрежно возило... Када су марке у питању, највише је одузето 'мерцедес' возила – десет, затим по седам 'аудија', 'бе-ем-веа', 'фолксваген пасата'", набраја Лакићевић.

Према његовим речима, највише возила одузето је на територији Београда – 13, а затим следе Шабац са 12, Смедерево са шест, Панчево са пет.

Да би некоме било одузето возило потребно је да је у последње две године правоснажно осуђен за бар два најтежа саобраћајна прекршаја, а онда да у том временском периоду начини и трећи. У том случају саобраћајна полиција му одузима возило, а суд одлучује да ли ће му и када оно бити враћено.

image