Србија и Балкан

Дора Бакојани удара све ниже: Задовољна сам што је већина посланика ПС СЕ гласала за мој извештај

Дора Бакојани је истакла да Приштина мора да испуни све преузете обавезе
Дора Бакојани удара све ниже: Задовољна сам што је већина посланика ПС СЕ гласала за мој извештајGetty © NurPhoto / Contributor

Известитељка за пријем тзв. Косова у Савет Европе Дора Бакојани изразила је задовољство након што је већина посланика подржала њен извештај у којем се препоручује да тзв. Косово постане члан те међународне организације, додајући да је пред Приштином дуг пут и да мора да испуни све преузете обавезе, преноси "Газета експрес".

Бакојанијева је нагласила да ће чланство тзв. Косова у СЕ допринети унапређењу живота свих заједница на "Косову".

"Посланици ПС СЕ су изузетном већином гласали за мој извештај, што значи да је извештај позитиван за Комитет министара. Тражили су наше мишљење и наше мишљење је позитивно. Верујемо да ту малу црну рупу у срцу Европе треба затворити и да ће још два милиона људи имати заштиту Савета Европе, заштиту људских права, верских права и наравно могућност да се обрати Европском суду у у случају да су ова права повређена. То је важно за српску мањину, важно је за све мањине. Али то је важно за све људе који живе на 'Косову' и који ће од данас осетити да имају још једно право", рекла је она, преноси "Газета Експрес".

Она је истакла да је пред тзв. Косовом дуг пут и да ће, у случају да постане пуноправни члан, СЕ надгледати да ли испуњава све своје обавезе.

"Врло је тешка ситуација, а бити Грк је још теже, јер сам од првог тренутка рекла да не говоримо о држављанству. Говоримо о људским правима. Да је реч о држављанству, не бих добила да радим овај извештај јер бих била пристрасна и не бих имала интегритет који је потребан овом извештају. Али сада знам да је извештај тачан. Пред 'Косовом' је дуг пут, надгледаће га Савет Европе, у случају да уђе. Од првог тренутка су преузели обавезе за које ће, надам се, испунити, али ми ћемо на њих гледати веома озбиљно", навела је Бакојанијева.

Она је истакла да је јучерашња дебата у ПС СЕ била веома тешка, истичући да би волела да су биле "мирније реакције српских посланика". Дијалог је, како каже, једино решење.

"Разумем емотивне реакције Срба. Волела бих да буду мало тиши, али мислим да ће у том процесу сви схватити да треба да се води дијалог. Без дијалога нема решења. Замрзнути конфликти нису замрзнути, они се увек изнова отварају и дијалог је једино решење", закључила је она.

image