Србија и Балкан

Осветлала образ Грцима: Једина посланица која није гласала за срамни предлог Доре Бакојани

Четворо од пет грчких посланика у Парламентарној скупштини Савета Европе у Стразбуру гласало је синоћ за срамни предлог Теодоре Доре Бакојани, шефице клуба грчких посланика у том европском телу
Осветлала образ Грцима: Једина посланица која није гласала за срамни предлог Доре БакојаниGetty © NurPhoto

Грчки портал "Проњуз" објавио је јутрос да је једина грчка посланица која синоћ у Стразбуру није гласала "за" - Нина Касимати и да јој то, како су написали, служи на част.

Четворо од пет грчких посланика у Парламентарној скупштини Савета Европе у Стразбуру гласало је синоћ за срамни предлог Теодоре Доре Бакојани, шефице клуба грчких посланика у том европском телу.

Тај медиј је анализирао зашто то није требало да се деси те да би такав грчки став могао да има озбиљне последице у будућности и по саму Грчку.

Подсетимо, у Стразбуру се синоћ догодио преседан какав се не памти у тој европској институцији са дугим стажом. Наиме, Парламентарна скупштина Савета Европе дала је синоћ, са 131 гласом "за", зелено светло за чланство лажне државе Косово у тој организацији.

Посреди је непојмљив преседан у историји те паневропске институције, потпуно супротан међународном праву.

Поједини грчки медији оценили су срамотом предлог који је управо дошао од Грчке која традиционално, као православна земља, има дуге и блиске везе са Србијом.

Ко је Нина Касимати?

Грчка политичарка Нина (Ирини) Касимати рођена је 1978. Изабрана је у оквиру Сиризе. Укључена је у разне политичке и антиратне иницијативе у последњих више од 20 година.

Док је била у ПАСОК-у, подржавала је Јоргоса Папандреуа током унутарстраначких избора 2007. После је дошло до несугласица, па је 2010. напустила странку.

Као чланица Сиризе ушла је у парламент после избора 2015. године, а поново је изабрана четири године касније. Ћерка је Јоргоса Касиматиса (1949-1993), атлетског шампиона који је крајем осамдесетих био на позицији генералног секретара за спорт.

image
VV inauguration
banner