Србија и Балкан

Пленковић: Нема теоретске шансе да СДП формира владу

Андреј Пленковић, лидер ХДЗ-а, странкама је поручио да се понашају као сви други актери у другим демократијама кад се избори заврше. Он је све политичке актере позвао да спусте тон, јер је кампања готова и "народ је рекао шта мисли"
Пленковић: Нема теоретске шансе да СДП формира владу© Li Xuejun

Странке коалиције "Реке правде", окупљене око СДП-а, немају теоретску шансу да формирају владу, тврди Андреј Пленковић, лидер ХДЗ-а, која је са партнерима на парламентарни изборима освојила 61 мандат у сабору, пет мање у односу на изборе 2020. Он је рекао да су "искључиви људи који су отворено подржавали (председника државе Зорана) Милановића у работи која је наштетила и њему и онима које је хтео да подржи".

"Они не честитају на победи. Након што су се затворила биралишта, нико није честитао победнику, то су ваљда научили од Милановића. Тај комплекс га очито прогони. Од њега се преписује најгоре. Позивам све политичке актере да спусте тон, кампања је готова, народ је рекао шта мисли", рекао је Пленковић у Бриселу, где је отпутовао непосредно након изборне ноћи.

Из Брисела ће се, каже, вратити раније, јер жури на преговоре о формирању парламентарне већине. Странкама је поручио да се понашају као сви други актери у другим демократијама кад се избори заврше.

"Честита се победнику и разговара се даље, а не ради се на томе да они који нису добили већину, хушкају неке мале странке – ајмо ми да саставимо коалицију квазинационалног спаса против онога који је добио највише. Тако то неће ићи, поручујем то", рекао је Пленковић.

Казао је да се чуо с "пуно озбиљних странака и људи", а о састављању већине ће, каже, разговарати с онима који су вољни, озбиљни.

"Нема теоретске шансе да они (СДП) формирају владу, нити би то било у реду. Следећих дана ћемо се посветити разговорима. Народ није дао поверење пораженима. Ако ми у Загребу победимо, онда је и народ Загреба за ХДЗ. То сви морају схватити, морају смањити тон. Погрешили сте, кршили сте Устав, говорили о влади националног спаса… Ступидна је теза о поробљеним институцијама, јер онда ни Европско јавно тужилаштво (ЕППО) ни Државно тужилаштво Хрватске (ДОРХ) не би покретали поступке против било кога, а камоли против високо профилних случајева", рекао је, између осталог, Пленковић.

image
VV inauguration
banner