Србија и Балкан

Укратко 18. април: "Српска те зове" у Бањалуци: Резолуција о Сребреници води у отцепљење РС

Из главног града Српске поручено да је термин "геноцид" за Сребреницу нетачан, Брнабићева прихватила захтеве опозиције, Иран прети Израелу нападом на нуклеарне објекте
Укратко 18. април: "Српска те зове" у Бањалуци: Резолуција о Сребреници води у отцепљење РС© FOTO TANJUG/SRNA/bs
  • У Бањалуци одржана посебна седница Народне скупштине на чијем дневном реду су били Предлог изборног закона Републике Српске, Предлог закона о референдуму и грађанској иницијативи, као и Закључни извештај Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године. НС РС потврдила је да је термин "геноцид" за Сребреницу нетачан и да се не може прихватити. После седнице почео је велики митинг у Бањалуци под називом "Српска те зове".
  • У Бриселу су настављени разговори у оквиру дијалога Београда и Приштине, а главна тема је била одлука Централне банке у Приштини да забрани употребу динара на Косову и Метохији. Реч је о петом састанку заредом, на којем је Београд изнео свој предлог који је и Брисела оценио као добар и конструктиван, али је Приштина дошла без коментара, конструктивности и предлога. Наставак преговора следеће седмице.
image
VV inauguration
banner