Свет

Директор Центра "Симон Визентал": У Сребреници није било геноцида, резолуција политички мотивисана

Људи који су иза овога користе то као оружје против одређених група или нација које желе да оштете, истакао је Ефраим Зуроф
Директор Центра "Симон Визентал": У Сребреници није било геноцида, резолуција политички мотивисанаGetty © Georg Wendt/picture alliance via Getty Images

Директор Центра "Симон Визентал" Ефраим Зуроф изјавио је данас да се у Сребреници није догодио геноцид, већ ратни злочин и истакао да Генерална скупштина Уједињених нација није место где треба донети одлуку о томе да ли је неки историјски догађај геноцид.

Он је за Танјуг рекао да је предлагање резолуције о геноциду у Сребреници "чиста политика".

"Историчари су ти који познају чињенице и који могу да одлуче да ли је нешто геноцид или не. Све ово је политика и у томе је проблем. Ови догађаји су претворени у оружје против народа. Људи који су иза овога користе то као оружје против одређених група или нација које желе да оштете", навео је Зуроф.

Немачка покушава да умањи сопствене грехе

Истакао је да треба убедити Руанду и Немачку да престану да буду спонзори резолуције и да схвате да не треба да се баве тим питањем.

Он је додао да не разуме зашто је Руанда коспонзор резолуције о Сребреници.

"Познајем ту земљу, био сам тамо и помогао народу у Руанди. Председник Руанде Пол Кагаме је херој јер је зауставио геноцид и масовна убиства Хутуа над Тутсима. Надам се да ћу се срести са њим и убедити га да не ради све ово и да не буде спонзор резолуције", рекао је Зуроф.

Када је реч о Немачкој, сматра да можда постоји основа да се каже да "покушавају да умање сопствене грехе и да кажу да су Срби спровели геноцид".

"Не верујем да је то истина, једноставно нема смисла. Људи у немачкој влади нису нацисти. Они воле слободу, демократију и праве вредности. Ово нема смисла", поручио је Зуроф.

Објаснио је да у Сребреници није почињен геноцид, већ да је у питању ратни злочин.

"Ствар је врло једноставна, геноцид је план или намера да се уништи један народ, али у Сребреници су српске оружане снаге пустиле жене и децу и допустиле им да се спасу. Ово није геноцид, ово је ратни злочин зато што су претежно убијани мушкарци од којих су неки били борци", рекао је Зуроф.

Додао је да је проблем у томе што, како каже, сви желе да тврде да је њихова трагедија "најгора могућа трагедија".

"То се ради зато што људи желе пажњу, подршку и да им људи помогну. Сматрају да ако кажу да је њихова трагедија била геноцид или је упореде са Холокаустом, да ће им људи помоћи и да ће се смиловати", рекао је Зуроф.

Резолуција неће довести до помирења, већ ће запалити ватру

Када је реч о потенцијалним последицама уколико резолуција буде усвојена, Зуроф је рекао да може да дође до тога да Босна и Херцеговина затражи одштету од Републике Српске и Србије.

Међутим, како каже, нема основа за то јер се у Сребреници није догодио геноцид.

Истакао је да резолуција неће довести до помирења етничких група у Босни и Херцеговини.

"Баш супротно. Запалиће ватру и довешће до доста проблема", рекао је он, додавши да је "страшна и велика лаж" то што се тврди да је у Сребреници почињен геноцид.

Према његовим речима, не може се нормално функционисати у друштву у којем је наратив "базиран на лажима, а не на истини".

"Надам се да ће мудре земље однети победу и убедити Немце и народ Руанде да одустану од ове иницијативе и оставе ово питање на миру", рекао је Зуроф.

image
VV inauguration
banner