Србија и Балкан

Гренел: Није сваки ратни злочин случај геноцида

Гурање неких других ратних злочина под ознаку геноцида, слаби оно што је тадашња немачка влада урадила 1941. године, поручио је бивши специјални изасланик САД
Гренел: Није сваки ратни злочин случај геноцида© A.H./ATAImages

Бивши специјални изасланик САД за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел оценио је данас да називање ратног злочина "геноцидом" умањује важност "онога што је Немачка урадила 1941".

Гренел је на свом налогу на Иксу поделио текст који је написао директор Центра "Симон Визентал" Ефраим Зурофа о Сребреници и навео да се слаже за Зурофовом оценом да "није сваки ратни злочин случај геноцида".

"То је тако истинито. Немци гурају резолуцију УН да означе геноцид 29 година после. Не треба све ратне злочине означити као геноцид. Гурање неких других ратних злочина под ознаку геноцида, слаби оно што је тадашња немачка влада урадила 1941. године. Треба држати политику даље од осетљивог, али важног етикетирања", написао је Гренел.

Зуроф је раније ове седмице за "Џерузалем пост" написао текст под насловом "Није сваки ратни злочин геноцид" поводом резолуције о геноциду у Сребреници у Генералној скупштини УН.

image
VV inauguration
banner