Србија и Балкан

Троје судија Уставног суда објавило издвојено мишљење о одлуци о Милановићу: Одлука противуставна

Судије су навеле да се одлуком Уставног суда ограничава право легално изабраним заступницима да по својој вољи подрже владу и премијера ког желе
Троје судија Уставног суда објавило издвојено мишљење о одлуци о Милановићу: Одлука противуставнаGetty © Busranur Koca/Anadolu

Троје судија Уставног суда Хрватске, који су били против одлуке да хрватски председник Зоран Милановић не може да буде ни мандатар, ни премијер, објавили су своје издвојено мишљење и тврде да је одлука Уставног суда противуставна.

Они су навели да не постоје уставноправно прецизно одређени темељи који оправдавају такву одлуку Уставног суда.

"Оно што већина у Уставном суду заправо наводи у свом саопштењу је следеће: резултате избора ћемо признати ако премијер буде неко други, а ако то буде Зоран Милановић, онда их нећемо признати. То саопштење је, у ствари, претња и новом Сабору да пазе шта раде и кога подржавају. Та је претња дубоко противуставна", пише у мишљењу судија Уставног суда Андреја Абрамовића, Ловорке Кушан и Горана Селанца, преноси Хина.

Истиче се да овако значајни кораци и коришћење овлашћења које Уставни суд има на располагању захтевају, "не само примерену, већ и изричиту и јасну уставноправну аргументацију".

Судије су навеле да се одлуком Уставног суда ограничава право легално изабраним заступницима да по својој вољи подрже владу и премијера ког желе.

"Сматрамо да председник Републике Хрватске, наравно, не може истовремено да буде и председник владе, али нема ни уставних, нити законских препрека да то не буде ако претходно да оставку на дужност председника", наводи се у мишљењу.

Уставни суд Хрватске раније данас одлучио је да Милановић, као председник земље и "због својих изјава и понашања", не може да буде мандатар за састав будуће владе.

image
VV inauguration
banner