Србија и Балкан

Милановић: Одлука Уставног суда је припрема за државни удар, против воље грађана нема "правног лека"

После одлуке Уставног суда да не може да буде мандатар, Милановић је објавио заједничку фотографију председника тог суда Мирослава Шепаровића и министара из ХДЗ-а
Милановић: Одлука Уставног суда је припрема за државни удар, против воље грађана нема "правног лека"© Tanjug/AP Photo/Darko Bandic

Мора да се поштује воља већине бирачког тела у Хрватској, изјавио је хрватски председник Зоран Милановић након одлуке Уставног суда којом му се брани да буде мандатар и истакао да је одлука суда "припрема за државни удар".

"Желео бих да умирим грађане који су љути. Ово данас је оно што Уставни суд може рећи, али не може ништа да уради. Избори су одржани, воља грађана ће одређивати, а не уставне судије. Готово је. Не могу ништа. Већина може одредити за мандатара било кога", поручио је Милановић на конференцији за медије.

Додао је да против воље грађана "нема правног лека".

"Ово је припрема за државни удар. Ово су предрадње да сутра кум корупције Пленковић каже да има одлуку Уставног суда. Та прича да је устав изнад хрватских људи, то може смислити чудан ум, ако је уопште ум. Немојте се бојати. Ово је само припрема Уставног суда да Пленковић одбије Сабор", рекао је Милановић.

Истакао је да је за њега "имплицитно гласало много људи".

"Овде се не ради о мени, ово је само приказ паничног страха Пленковића. Ја не морам да будем мандатар. Очекивао сам и нешто више гласова. Већина је гласала за промене, то би морало да се поштује. Ко ће бити мандатар, одлучује само саборска већина. Ово неће проћи", навео је хрватски председник.

Уставни суд Хрватске раније данас одлучио је да Милановић, као председник земље и "због својих изјава и понашања", не може да буде мандатар за састав будуће владе.

Председник Уставног суда Мирослав Шепаровић je рекао да је Милановић, за разлику од Социјалдемократске партије Хрватске (СДП), кршио упозорење Уставног суда од 18. марта и понављао да је у кампањи као будући председник владе.

Милановић се таквим изјавама и поступањем ставио у положај учесника у парламентарним изборима, што он по свом уставном положају док је председник Хрватске не може да буде, закључио је Уставни суд.

Милановић, како се истиче, не може да буде мандатар, ни премијер чак и ако поднесе оставку на место председника.

За одлуку je гласало девет судија, троје је било против, а једна чланица Уставног суда била је одсутна.

После одлуке Уставног суда Милановић је на Фејсбуку објавио заједничку фотографију председника тог суда Мирослава Шепаровића и министара из ХДЗ-а.

На фотографији се види како у "лежерној атмосфери" заједно седе Шепаровић, министар мора, саобраћаја и инфраструктуре Олег Бутковић и министар просторног планирања, грађевинарства и државне имовине Бранко Бачић, пренела је Хина.

image
VV inauguration
banner