Србија и Балкан

Под бомбама НАТО-а: Дан када су се српски и руски патријарх молили за мир

Бомбе и ракете не засипају ову земљу зато што оне неког бране, војна дејства НАТО-а имају други циљ: да разруше послератни поредак у свету, плаћен ценом изобилно проливене крви, рекао је тадашњи руски патријарх Алексеј приликом посете Београду пре 25 година за време НАТО агресије
Под бомбама НАТО-а: Дан када су се српски и руски патријарх молили за мирwww.globallookpress.com © © Viktor Chernov

Пред више хиљада људи на Светосавском платоу на београдском Врачару, на данашњи дан пре четврт века тадашњи патријарси Српске и Руске православне цркве одржали су литургију под ведрим небом, сви заједно молећи се за мир.

Бомбе НАТО-а засипале су територију Савезне Републике Југославије већ скоро месец дана, људи су гинули, земља је разарана, и у тим условима није било много посета из иностранства.

Тог 20. априла ујутру у Београд је слетео авион са патријархом московским и целе Русије Алексејем Другим и још неколико високих црквених великодостојника, међу којима је био и митрополит смоленски и калињинградски Кирил садашњи поглавар Руске православне цркве.

По завршетку божанствене литургије Светог Јована Златоустог испред Храма Светог Саве, патријарх Павле је захвалио госту.

"Знамо и осећамо да сте дошли да се заједно с нама помолите Богу и свим светима да Господ мира упути мир свима у земљи нашој који невино страдају у овој несрећи која нас неправедно снађе од напада и бомбардовања НАТО-а", пренела је "Политика" речи српског патријарха.

Он је још рекао да ће ова заједничка молитва и благослов светитеља руске земље за наш народ бити укрепљење у настојању "да будемо народ божји достојан имена хришћанског и вере православне, којој и ви и ми припадамо".

Патријарх Алексеј је у пастирској беседи поручио да смо сведоци вапијућег безакоња.

"Неколико силних и богатих земаља света, које дрско себе називају светским мерилом добра и зла, газе вољу народа који жели да живи на другачији начин. Бомбе и ракете не засипају ову земљу зато што оне неког бране. Војна дејства НАТО-а имају други циљ - да разруше послератни поредак у свету, плаћен ценом изобилно проливене крви, и желе да наметну људима њима туђи поредак заснован на диктату грубе силе", рекао је патријарх Алексеј.

Али, неправда и лицемерје никада неће победити, додао је руски патријарх.

"Јер сходно древној изреци, није Бог у сили, него у истини и правди", закључио је тадашњи поглавар РПЦ.

Руски патријарх био је у једнодневној посети, а тих дана у Београду, после црквеног скупа, састао се са тадашњим председником Слободаном Милошевићем, као и са једним од албанских лидера Ибрахимом Руговом. 

Као осведочени пријатељ српског народа Алексеј Други се увек залагао да Косово и Метохија остане у саставу Србије. Синод РПЦ је под његовим председавањем донео и документ у којем се осуђује самопроглашење независности Косова.

Косовску декларацију о независности РПЦ је назвала противисторијским догађајем који угрожава светску равнотежу и води ка трагичним дешавањима свуда у свету где постоје сепаратистичке тежње.

Алексеј Други се упокојио 2008. године, а патријарх Павле годину дана касније.

Обојица су на чело својих цркава дошли 1990. године. 

image
VV inauguration
banner