Србија и Балкан

Османијева оптужила Београд и Српску листу: Они су криви за пропаст референдума

Османијева је рекла да се Србија "поново незаконито умешала у изборни процес друге земље"
Османијева оптужила Београд и Српску листу: Они су криви за пропаст референдумаGetty © Erkin Keci/Anadolu

Председница привремених приштинских институција Вјоса Османи оптужила је Београд и Српску листу да су кривци зашто референдум на Косову и Метохији није успео.

Османијева је рекла да се Србија "поново незаконито умешала у изборни процес друге земље".

"Вучић је још једном прекршио реч коју је дао међународним партнерима", написала је Османи на Фејсбуку по затварању биралишта.

Она је додала да је такозвано Косово "доказало разборитост, организованост и пуно поштовање закона и устава, нудећи свим заједницама, без разлике, могућност да саме изаберу кога желе да представљају".

"Захваљујем се Централној изборној комисији, нашим безбедносним институцијама, као и нашим партнерима на раду, посвећености и сарадњи”, додала је она.

Након одржавања лажног референдума, Османијева је навела да је организацијом Приштина испунила све услове које захтева Европска унија, зато, додаје, тражи да се мере према тзв. Косову укину.

У четири општине са српском већином на северу Косова и Метохије јуче је одржан референдум о смени албанских градоначелника изабраних прошле године на изборима које су Срби бојктовали. Сценарио је поновљен и сада, биралишта су била празна, а у Зубином Потоку су гласали само чланови изборне комисије.

Централна изборна комисија (ЦИК) у Приштини саопштила је да су гласала укупно 253 грађанина од 46.556 колико их је уписано у бирачки списак.

image
VV inauguration
banner