Србија и Балкан

Кошарац: "Тројка" потпуно у раљама међународне заједнице

Став Републике Српске је да сва решења у БиХ морају бити резултат договора два ентитета и легитимно изабраних представника три конститутивна народа, уз поштовање Устава и Дејтонског споразума, поручио је Заменик председавајуће Савета БиХ министара Сташа Кошарац
Кошарац: "Тројка" потпуно у раљама међународне заједнице© Уступљена фотографија/РТ Балкан

Заменик председавајуће Савета министара БиХ Сташа Кошарац изјавио је да сврставање амбасадора дела западних земаља на страну бошњачког политичког фактора представља покушај урушавања дејтонске структуре БиХ и Устава ове земље.

"Поједине западне дипломате, предвођене америчким амбасадром Мајклом Марфијем, показале су једностран приступ и пристрасан однос у БиХ, опредељујући се да разговарају само са једном политичком структуром, која је производ њихових жеља и амбиција" изјавио је Кошарац за Срну, коментаришући састанак странака 'Тројке' са амбасадорима земаља Управног одбора ПИК-а и шефом Делегације ЕУ у БиХ.

Кошарац је нагласио да једносмерно кретање појединих амбасадора потврђује став Српске да бошњачка политичка структура имплементира политике међународне заједнице.

"Забрињавајућа је чињеница да 'Тројка', под спонзорством Марфија и појединих западних амбасадора, афирмише такву БиХ у којој ће странци доносити одлуке. Српска никада неће пристати на то. Питање улоге нелегитимног Кристијана Шмита, Марфија и других странаца је питање опстанка БиХ. 'Тројка' је у огромној политичкој заблуди ако мисли да ће ова земља опстати са булументом странаца, који ће кад-тад отићи из БиХ. Шта ће онда они? - упитао је Кошарац.

Он је подсетио на став Српске да сва решења у БиХ морају бити резултат договора два ентитета и легитимно изабраних представника три конститутивна народа, уз поштовање Устава и Дејтонског споразума.

"Једини могући начин да се оствари суверенитет БиХ је да домаћи актери доносе одлуке без икаквог уплитања странаца. Нажалост, чињеница је да бошњачки политичари бирају партнерство са међународном заједницом и пристају на то да о судбини ове земље одлучују странци, што потврђује да желе афирмисати политику колонијализације БиХ", истакао је Кошарац.

Он је одбацио све инсинуације и наметнуте наративе да институције Српске врше било какве антиуставне и антидејтонске активности.

"Управо они који оптужују Српску су главни и суштински носиоци антиуставних и антидејтонских активности, чиме свесрдно доприносе даљој дестабилизацији БиХ", нагласио је Кошарац.

Кошарац је рекао да су апсолутно нетачне тврдње о "неупитности евроатлантског пута БиХ", како је саопштено након састанка представника "Тројке" са западним амбасадорима.

"Евроатлантске интеграције БиХ не постоје, јер Српска није и никада неће дати сагласност за чланство БиХ у НАТО-у. Не оспоравамо сарадњу са овим војним савезом, али о чланству нема говора. То априори одбацујемо, јер је НАТО извршио агресију на Српску и Србију - нагласио је Кошарац.

Према његовим речима, чланство у БиХ у НАТО-у остаће недосањани сан Марфија, Шмита и иних локалних извођача из ФБиХ.

"Што се тиче европског пута, Српска остаје посвећени партнер, али смо сведоци чињеница да су нас након оствареног напретка управо Марфи и Шмит вратили 100 корака уназад, подривајући могућност постизања домаћег договора", истакао је Кошарац.

Он је поновио да институције Српске и њени представници на заједничком нивоу константно позивају на договор домаћих лидера, уз поштовање Устава и Дејтона.

"Ако желе да заједнички креирамо политичке процесе у БиХ, то је искључиво могуће без уплитања странаца. Уосталом, то је темељ договора из Лакташа, који су прихватили и представници 'Тројке'", рекао је он.

Кошарац је нагласио да би "Тројка" коначно морала да обезбеди независност од утицаја међународног фактора.

"Како данас ствари стоје, 'Тројка' је потпуно у раљама међународне заједнице, а то није добро за БиХ - закључио је Кошарац.

image