Србија и Балкан

Продужен рок за бесплатне уџбенике за шест дана

Министарство просвете од ове године проширило је категорије ученика основних школа који остварују право на бесплатне уџбенике
Продужен рок за бесплатне уџбенике за шест дана© Jan Woitas/picture alliance via Getty Images

Рок за пријаву за бесплатне уџбенике и друга наставна средства из уџбеничких комплета, које додељује Министарство просвете за одређене категорије ученика, продужен је са 20. на 26. април 2024. године, најавило је ресорно министарство.

Министарство просвете од ове године проширило је категорије ученика основних школа који остварују право на бесплатне уџбенике, тако да право на бесплатне уџбенике остварују и ученици који болују од ретких болести, ученици који остварују право на туђу негу и помоћ, као и ученици из породица у којима је носилац родитељске бриге само један родитељ, односно уколико је други родитељ преминуо или је непознат.

Како је саопштено из Министарства, као и претходних година, право на бесплатне уџбенике за школску 2024/2025. годину остварују и ученици из социјално/материјално угрожених породица (примаоци новчане социјалне помоћи), ученици са сметњама у развоју и инвалидитетом који основношколско образовање и васпитање стичу по индивидуалном образовном плану (ИОП 1 и ИОП 2).

Такође, право на бесплатне уџбенике остварују ученици са изузетним способностима који основношколско образовање и васпитање стичу по индивидуалном образовном плану са проширеним и обогаћеним садржајима, односно по ИОП 3, ученици са сметњама у развоју и инвалидитетом, који се образују по индивидуалном образовном плану, а потребни су им прилагођени уџбеници, као и ученици који образовно-васпитни рад не остварују по индивидуалном образовном плану, а којима је потребно прилагођавање (увећан фонт, Брајево писмо, електронски формат).

Ученици из породица у којима је троје и више деце у систему образовања и васпитања, такође имају бесплатне уџбенике, с тим да наведено право остварује дете/деца која су ученици основне школе.

Уколико основну школу похађа више деце из породица које остварују право за добијање уџбеника на основу овог критеријума, уџбенике добија дете/деца која су прва почела да стичу основно образовање и васпитање, без обзира на редослед рађања.

Ту су и ученици првог и другог разреда основне школе који су глуви, а којима су потребни прилагођени уџбеници у електронском формату, са видео садржајима на српском знаковном језику.

Комплети уџбеника које обезбеђује Министарство су у првом циклусу (од првог до четвртог разреда) основног образовања и васпитања, за предмете математика, српски језик/матерњи језик, свет око нас, природа и друштво и страни језик као обавезни предмет.

У другом циклусу (од петог до осмог разреда) основног образовања и васпитања, за предмете математика, српски језик и књижевност/матерњи језик, односно српски језик/матерњи језик, први страни језик, географија, историја, хемија, физика и биологија.

Министарство просвете Програм бесплатних уџбеника спроводи од 2011. године у циљу додатне подршке ученицима из осетљивих категорија, али и подршке надареним ученицима.

Имајући у виду важност доступности образовања за све, Министарство обезбеђује бесплатне уџбенике на језицима националних мањина за наведене категорије ученика.

За набавку бесплатних уџбеника Министарство је у буџету за ову годину обезбедило 792 милиона динара.

Школе преко одељењских старешина и учитеља, путем успостављених канала комуникације, благовремено обавештавају родитеље, односно друге законске заступнике ученика о процедури, неопходној документацији и роковима, саопштено је из министарства.

image