Србија и Балкан

Цвијановићева поднела кривичну пријаву против Лагумџије

Златко Лагумџија је једнострано и самовољно предузео радње у вези са припремом текста и подношења резолуције о Сребреници на усвајање Генералној скупштини УН, без обавезног овлашћења Председништва БиХ, наводи се у пријави
Цвијановићева поднела кривичну пријаву против Лагумџије© TANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA/

Српски члан Председништва Босне и Херцеговине Жељка Цвијановић поднела је Тужилаштву БиХ кривичну пријаву против амбасадора БиХ при Уједињеним нацијама Златка Лагумџије, потврђено је за РТРС.

Као разлог за пријаву наводи се то што је Лагумџија једнострано и самовољно предузео радње у вези са припремом текста и подношења резолуције о Сребреници на усвајање Генералној скупштини УН, без обавезног овлашћења Председништва БиХ.

Лагумџија је тиме, наводи се у пријави, прекорачио своја овлашћења уз директно кршење уставног оквира БиХ и гарантованих права три конститутивна народа у БиХ.

У пријави се даље наводи да је Лагумџија, обављајући дужност амбасадора БиХ при УН, одбио да проследи писмо српског члана Председништва БиХ Жељке Цвијановић упућено генералном секретару УН, чиме је починио кривична дела напад на уставни поредак, повреда равноправности човека и грађанина и злоупотреба положаја или овлашћења.

Поставља се питање да ли ће пријава бити поднесена и против шефа Мисије БиХ при Савету Европе Хариса Башића уколико једнострано и мимо става надлежних институција гласа за пријем самопроглашеног Косова у Савет Европе, наводи РТРС.

image
VV inauguration
banner