Србија и Балкан

За успешно излечење кључан скрининг за рано откривање рака плућа

Држава је доста урадила за пацијенте који се лече од рака плућа набавком додатних скенера, бронхоскопа, али и на проширењу индикација за добијање савремених терапија, изјавила је Оља Ћоровић, из Удружења пацијената за борбу против рака плућа "Пуним плућима"
За успешно излечење кључан скрининг за рано откривање рака плућа© SSPL/Getty Images

Према истраживању које су спровели Удружење пацијената "Пуним плућима" и Клиника за плућне болести Универзитетског Клиничког центра Србије кашаљ, умор, отежано дисање, губитак апетита и бол у грудима најчешћи су били симптоми код више од 50 одсто пацијената код којих је дијагностикован карцином плућа, речено је на данашњој конференцији, на којој је поручено да је скрининг кључан у раном откривању те болести.

У истраживању, које је спроведено у протекла два месеца, учествовало је 147 пацијената од чега 88 мушкараца и 59 жена из целе Србије, који су оболели од карцинома плућа.

Према истраживању, већина пацијената није знала да је болест могла да се установи у почетном стадијуму, обављањем скрининг прегледа на рано откривање рака плућа, али охрабрује то што се након првих симптома већина пацијената одмах обратила лекару.

Заменик директора Клинике за плућне болести Спасоје Попевић је указао на забрињавајући податак да је готово 90 одсто анкетираних раније било пушач, а да једна трећина њих и даље пуши.

"Оно што је охрабрујућа вест је што се скоро половина испитаника изјаснила да је одмах након првих симптома отишло код лекара, не чекајући да пролази време. Две трећине њих је одмах било упућено код правог специјалисте, односно пулмолога, тако да нису губили време на прегледе код лекара других специјалности", рекао је.

Навео је да додатно охрабрује податак да је њих 76 у року од месец дана добило дијагнозу, што показује да је пут пацијента од појаве симптома до добијања дијагнозе, ипак донекле скраћен.

"Најчешће примедбе пацијенти су имали на дуго чекање на дијагностику, односно скенер, бронхоскопију, потешкоће приликом заказивања прегледа у државним здравственим установама, односно немогућност заказивања код лекара у Клиничким центрима", додао је Попевић.

Држава учинила много набавком додатних скенера и бронхоскопа

Из Удружења пацијената за борбу против рака плућа "Пуним плућима" Оља Ћоровић рекла је да је држава доста урадила за пацијенте који се лече од рака плућа набавком додатних скенера, бронхоскопа, али и на проширењу индикација за добијање савремених терапија.

"Као удружење се залажемо да се поново покрене питање увођења скрининга на рано откривање рака плућа на територији читаве земље. Потребе за тим су огромне, а то потврђују и резултати истраживања", навела је Ћоровић.

Истакла је да увођење скрининга на рано откривање рака плућа, који постоји у Војводини, подржава више од 95 одсто испитаника, који су се изјаснили да би овакав преглед саветовали рођацима и пријатељима и сматрају да скрининг треба да буде обавезан за грађане у ризику.

Из Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" Снежана Живковић Перишић указала је да је током 2022. године око 6.500 особа оба пола оболело од малигних тумора бронхија и плућа, а да је око 4.500 њих исте године преминуло од те малигне болести.

"Чињеница је да су високе стопе обољевања у нашој земљи готово за 1,5 пута веће у односу на европске стопе, али што се тиче стопа умирања, оне се држе на одређеном европском нивоу и износе више од 25 на 100.000", оценила је Живковић-Перишић.

image
VV inauguration
banner