Србија и Балкан

Вучић са амбасадорима афричких земаља о резолуцији о Сребреници

Председник Србије је истакао да би усвајање ове резолуције довело до драстичног погоршања односа међу државама у нашем региону, као и да би ова врста преседана довела до ланчане реакције на глобалном нивоу
Вучић са амбасадорима афричких земаља о резолуцији о Сребреници© TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg

Председник Србије Александар Вучић је угостио на ручку амбасадоре афричких земаља, са којима је разговарао о резолуцији о Сребреници, као и о обнављању старог партнерства Србије и афричких земаља.

"О позицијама Србије у погледу резолуције 'Међународни дан сећања и обележавања геноцида у Сребреници' са традиционално пријатељским земљама афричког континента. Истакао сам да би усвајање ове резолуције довело до драстичног погоршања односа међу државама у нашем региону, као и да би ова врста преседана довела до ланчане реакције на глобалном нивоу, чиме би се отворили нови сукоби и жаришта са далекосежним последицама", објавио је Вучић на свом инстаграм налогу.

Навео је да су разговарали и о досадашњим резултатима у процесу обнове старих партнерстава са афричким земљама, чији темељи су, како каже, чврсто постављени на принципима међусобног уважавања и дубоког разумевања.

"Међу темама били су и економски односи, као и интензивирање посета на на о и највишем нивоу, чиме би се уједно ојачао и заједнички наступ у глобалној политичкој арени у циљу промоције слободарског духа и правде у међународној политици, за шта су се и Србија и афричке земље одувек залагале", истакао је Вучић, преноси Танјуг.

Вучић разговарао са Албертом II од Монака

Вучић је разговарао телефоном са кнезом Албертом II од Монака, о изазовима са којима се Србија суочава на регионалној и међународној сцени, као и о јачању билатералне сарадње две земље.

"Односи наших двеју земаља засновани су на великом међусобном поштовању, а темеље се на важности коју придајемо традицији, слободарском духу и мултилатерализму. У том смислу, замолио сам за подршку Монака и захвалио се кнезу Алберту на разумевању позиција Србије која се бори за своју земљу и свој народ, право и правду", написао је Вучић на Инстаграму.

Председник Србије се раније у току дана састао и са заменицом шефа посланичког клуба ЦДУ/ЦСУ у Бундестагу, задуженом за европску политику и питања људских права, Патрицијом Липс.

image