Србија и Балкан

Вучић: Морамо да се боримо и да уздигнуте и усправне главе изађемо из свега овога (ВИДЕО)

Успели смо мало да закомпликујемо ствари, не можете да победите, али можете да се борите, рекао је председник
Вучић: Морамо да се боримо и да уздигнуте и усправне главе изађемо из свега овога (ВИДЕО)© FOTO TANJUG/ TANJUG VIDEO/ nr

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је имао озбиљне и важне разговоре у Њујорку са представницима бројних земаља о резолуцији о Сребреници и оценио да су "многи људи свесни, како год гласали, да ово нема везе са правдом и међународним правом већ политиком и геополитичким односима".

Вучић је новинарима у Њујорку рекао да су Немци "коловође" и ти који воде кампању у УН и ван и убеђују све који нису убеђени да би требало да гласају за резолуцију, да гласају како би остали у добрим односима са светским силама.

"Американци знају да је ово брутално кршење Дејтонског споразума, зато су то препустили Немцима. Баш их брига али ће рећи да се нису мешали, да ништа нису урадили", рекао је.

"Остало је још много посла, морамо да се боримо и да уздигнуте и усправне главе изађемо из свега овога, немамо шта друго, а онда да се посветимо напретку Србије", рекао је председник.

Вучић је рекао да су се данас у Бечу састали представници САД и Немачке где су пребројавали гласове оних земаља које ће подржати резолуцију о Сребреници и правили листу за притисак и додао да је важно наставити са дипломатским радом, без обзира какав буде био исход гласања.

"Американци и Немци су се данас састали у Аустрији и бројали гласове и правили листу за притисак. Састали су се, сели и бројали гласове. Радили кампању против једне мале Србије... Знате да то не би урадили да Србија није правила добар посао овде. То нешто говори, и поносан сам", рекао је Вучић.

Наше је да чувамо своје интересе и објашњавамо на сваком месту, рекао је Вучић и оценио да је то што су он и српска делегација радили у Њујорку "оставити траг".

Према његовим речима, није довољно да се само разговара са неким и да они имају позитиван став. "То није довољно. Велику нервозу смо произвели овде многима, од њихових новинара до политичара. Неко је рекао од азијских представника јуче да никада УН нису биле у таквом нереду и да не знају шта се збива пред изгласавање резолуције 2. маја. Ми смо успели ствари да закомпликујемо, али свесни смо да не можемо да победимо", рекао је Вучић.

Ноћас смо имали састанак са пет европских земаља, за које сматрам да су пријатељске и да неће гласати онако како је наређено. Наставићемо да радимо и чим се вратимо у Београд направићу план, желим да сталне представнике у Београду позовем и још једном им изнесем наше ставове, додао је он.

Вучић је рекао да би нама некада коректне земље, Саудијска Арабија, Пакистан биле жестоко против. Али они разумеју сада геополитичку ситуацију. "Велика је игра, све ври у УН као у кошници", рекао је он.

Председник је прокоментарисао и да шта год ми радили, како год ми радили, осим ако не понављамо њихове бљувотине о свом роду, бићемо лоши, дестабилишући фактор.

"Нашли су најболнију тему за нас, да је било Косово, било би много лакше", рекао је Вучић и подсетио да се већ 16 година једна мала земља бори за своју слободу и територију.

"Када год постоји нешто у нашем региону, када год нећете да прихватите нечију уцену, ви сте фактор дестабилизације. Кад год сте спремни да штитите интересе свог народа, ви сте проблем. Ја сам им највећи проблем јер не дозвољавам да Србе газе.... Да се одрекнемо Косова и Метохије, Републике Српске, Србије, наше независности и суверености, три Нобелове награде бих добио. Пошто то нећемо да урадимо, онда смо најгори на свету", рекао је он.

Председник се осврнуо и на "перформанс" председнице привремених приштинских институција Вјосе Османи када је на седницу Савет безбедности довела жене за које је тврдила да су их Срби силовали и да су чланице њеног кабинета.

"Договорили су се са Енглезима и Американцима и лепо ушли унутра. Неко ко је био савестан није хтео да их пусти, а онда је уследио телефонски позив. Само размислите одакле је могао да дође. Онда је Вјоса лагала да су они чланови кабинета, а нису то. Све вам је тако лаж до лажи", рекао је Вучић.

"Поносан сам на нашу борбу у УН"

Вучић је пред полазак из Њујорка у Београд истакао да је поносан на борбу коју је Србија водила у УН и оценио да ће она оставити траг како на самом гласању о резолуцији о Сребреници тако и касније у билатералним односима.

"Поносан сам на то како су се у УН борили, јер кад се борите за своју земљу, ваше је да направите све што можете. Србија се бори за своју територију и слободу и наставиће то да чини, а наше је да чувамо интересе своје земље, на сваком месту", навео је Вучић на Инстаграм профилу "будућностсрбијеав".

Вучић је нагласио да је замолио за подршку и помоћ.

"У УН све ври. Добро је што смо провели много времена овде, то ће оставити траг како на самом гласању тако и касније у нашим билатералним односима", истакао је он.

Према речима председника, пред Србијом и њеним руководством и представницима је још много посла који треба да се уради.

Остало је и да наставимо да се боримо, да уздигнуте главе изађемо после свега, а онда да се посветимо даљем напретку Србије, додао је председник на Инстаграму.

image
VV inauguration
banner