Србија и Балкан

Ли Минг: Кина се радује сарадњи са Србијом

Пекинг и Београд чврсто међусобно подржавају суверенитет и територијални интегритет наше две земље, наглашава амбасадор

Амбасадор Кине Ли Минг изјавио је да предстојећа, друга званична посета председника те земље Си Ђинпинга Београду, након осам година, представља важну прекретницу у напретку и подизању односа две земље на више нивое, у оквиру које ће два председника разменити мишљења о кинеско-српским односима и међународним регионалним питањима од заједничког интереса.

"Посета ће пружити снажну интелектуалну подршку развоју кинеско-српских односа и дати позитиван допринос ширењу и примени концепта 'заједнице заједничке будућности за човечанство', рекао је амбасадор на отварању медијског и научно истраживачког семинара Србије и Кине у организацији новинских агенција Танјуг и Синхуа, а уочи предстојеће посете председника Кине Си Ђинпинга Србији.

Према речима амбасадора, 7. и 8. маја у Београду разговараће се о томе како унапредити позиционирање кинеско-српских односа, зацртати правац будућег развоја билатералних односа и додати нове конотације практичној сарадњи две земље.

"Кина се радује сарадњи са Србијом како би ову посету искористили као прилику за даље учвршћивање челичног пријатељства две земље, продубљивање политичког међусобног поверења, проширење практичне сарадње, отварање новог поглавља у историји кинеско-српских релација и како би дали нови допринос изградњи заједничке будућности", нагласио је амбасадор.

Амбасадор је подсетио да су последњих година под стратешком визијом председника двеју земаља кинеско-српски односи су остварили скоковит развој.

"Плодоносни резултати сарадње две земље најбоље су потврда концепта заједнице са заједничком будућношћу за човечанство", казао је он.

Нагласио је да Пекинг и Београд чврсто међусобно подржавају суверенитет и територијални интегритет наше две земље.

"Кина и Србија међусобно подржавају самосталан избор развојних путева, блиско сарађују у процесу реализације, модернизације и међусобно се допуњују", рекао је он.

Момировић: Односи са Кином превазишли ниво стратешког партнерства

Министар унутрашње и спољне трговине Србије Томислав Момировић изјавио је данас да су политички, економски и трговински односи Републике Србије и Народне Републике Кине су достигли, а потом и превазишли ниво стратешког партнерства.

"Превазишли смо ниво стратешког партнерства пре свега остваривањем нераскидивог пријатељства наших лидера држава и народа - председника Александра Вучића и председника Си Ђинпинга. Желим да истакнем да се Кина налази међу најзначајнијим економским партнерима Србије и највећим инвеститорима у српску привреду, која је од 2014. до 2023. године износила више од 5,5 милијарди евра", рекао је Момировић на семинару.

Истакао је да је Кина у 2023. била наш други спољнотрговински партнер са укупним износом робне размене од 6,1 милијарду евра, а одмах затим и наше седмо извозно тржиште са учешћем од 4 одсто у укупном српском извозу.

"Робна размена одвија се сталним трендом увећања. За последњих 10 година укупна вредност робне размене повећана је четири пута, а наш извоз у Кину је последњих 10 година повећан за нешто више од 87 пута", навео је министар.

Он је истакао да ће додатни импулс у напретку билатералне трговинске сарадње пружити либерализација слободне трговине, која је омогућена недавним потписивањем споразума о слободној трговини између Народне републике Кине и Републике Србије.

"На основу овог споразума српским извозним производима отвара се могућност за приступ кинеском тржишту, али ће он уједно и допринети привлачењу нових инвестиција у нашу привреду. Развој трговине је претходни и неопходни развој инфраструктуре. Србија је уз помоћ Кине обновила своју инфраструктуру, завршила железницу, изградила велики број аутопутева, аеродрома и велики број других локалних инфраструктурних пројеката", рекао је Момировић.

image