Србија и Балкан

Абазовић: Расплет кризе у Црној Гори је једноставан, проблем је ДПС

Премијер је оптужио ДПС да не жели да се Црна Гора одблокира
Абазовић: Расплет кризе у Црној Гори је једноставан, проблем је ДПСNone © FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC

Расплет актуелне кризе у Црној Гори је једноставан, али његову компликацију чини што зависи од ДПС-а, истакао је данас у Букурешту премијер Црне Горе Дритан Абазовић.

"То су људи који у овом тренутку не показују жељу да се Црна Гора деблокира и ухвати замах на европском путу. Имају прилику 12. децембра да покажу друго лице, конструктивност и да изаберу макар једног судију Уставног суда", поручио је Абазовић у изјави Танјугу на маргинама министарске конференције НАТО.

Он је казао да би било добро да се изаберу барем двоје од четири судије. Указао је да, ако ДПС не учини тако, то представља јасан сигнал да се све што је причао за њих обистинило, а то је да желе да гурају земљу у проблеме, како би у лову у мутном покушали себи да остваре нешто мало бољу политичку позицију.

Абазовић сматра да је политичка процена ДПС-а погрешна и да их додатно маргинализује."Остали политички субјекти, без обзира на разлике које постоје, судећи по оном што јавно изјављују, су потпуно опредељени да гласају за судије Уставног суда, а функционални Уставни суд ће омогућити да тестирамо законска решења која стварају дилему да ли су у складу са Уставом, признавање резултата локалних избора, као и да изађемо на нове парламентарне и председничке изборе који свакако следе у Црној Гори", подвукао је он.

Абазовић се у Букурешту састао и са помоћницом америчког државног секретара за европска и евроазијска питања Карен Донфриед коју је, каже, упознао са ситуацијом.

"САД је уз ЕУ наш најзначајнији спољнополитички партнер и важно је да поделимо размишљање шта се дешава у Црној Гори. Постоји велика пропаганда, галама по мом скромном суду ни око чега, али је то део нашег политичког миљеа, па треба искористити прилику да људима објасните шта се збива", казао је он.

Абазовић је истакао да је тачно да Црна Гора има одређене изазове, да трага за ширим друштвеним консензусом како би се деблокирао Уставни суд, али је, каже, тачно и да су неки резултати који је направила влада непобитни.

"Први пут смо прешли пет милијарди евра БДП-а, 850 милиона евра страних инвестиција, имамо 44 одсто већи број отворених фирми него у истом периоду прошле године. Туристичка сезона је била на 92 одсто од 2019. која је била рекордна, а ове године је била без руског, белоруског и украјинског тржишта. Те ствари су импресивне и занимају грађане", рекао је Абазовић.

image