Србија и Балкан

Кфор добио новог начелника штаба: Бригадни генерал Артур Џеј Гарфер ступио на дужност

Командант Кфора пожелео је добродошлицу новом начелнику штаба из редова америчке војске
Кфор добио новог начелника штаба: Бригадни генерал Артур Џеј Гарфер ступио на дужностGetty © Soeren Stache/picture alliance

Амерички бригадни генерал Артур Џеј Гарфер званично је преузео улогу начелника штаба мисије Кфора, саопштила је данас мисија НАТО-а. Догађају су присуствовали високи званичници НАТО-а и представници међународне заједнице.

Он је наследио бригадног генерала Џона Божићевића, такође припадника војске САД, на церемонији примопредаје која је одржана у седишту Кфора у Приштини. Догађају су присуствовали високи званичници НАТО-а и представници међународне заједнице.

Божићевић је нагласио да је била привилегија служити у најдужој мисији НАТО-а у историји Алијансе.

"Знам да ће Кфор наставити да прави разлику за локалну и регионалну безбедност, под способним вођством бригадног генерала Артура Џеја Гарфера'', поручо је он.

Командант Кфора генерал Озкан Улуташ похвалио је одлазећег начелника штаба за његову службу.

"Бригадни генерал Џон Божићевић био је камен темељац свакодневних активности Кфора. Његова посвећеност и професионализам били су од непроцењиве вредности за нашу мисију", закључио је генерал Улуташ.

Турски генерал је пожелео добродошлицу бригадном генералу Артуру Џеју Гарферу и изразио уверење да ће "његово вођство допринети даљем побољшању оперативне ефикасности Кфора".

Како се истиче у саопштењу Кфора, та мисија је у потпуности посвећена наставку имплементације свог мандата, заснованог на Резолуцији Савета безбедности Уједињених нација 1244, са циљем да "обезбеди безбедно окружење и слободу кретања за све људе који живе на КиМ".

image