Србија и Балкан

Вулин: Посета Сија Београду историјска

Не, ми нисмо починили геноцид у Сребреници, а у Јасеновцу је геноцид почињен, поручио је Вулин
Вулин: Посета Сија Београду историјска© Antonio Ahel/ATAImages

Посета кинеског председника Си Ђинпинга Србији има историјски карактер и значај, а председник Србије Александар Вучић је показао читавом свету како се понаша један државник и слободна земља каква је Србија, изјавио је потпредседник Владе Србије Александар Вулин.

Наводећи да је имао прилике да доста ради са представницима кинеске државе и у војсци и у полицији и у БИА, рекао је да су "Кинези затворени људи", да је то просто другачија цивилизација и култура и истакао да никада у комуникацији са Кинезима није видео овакву срдачност коју је председник Си показао према Александру Вучићу.

"То је просто и за Кинезе невероватно. Председник Си је рекао да ћемо ићи на ниво заједничке будућности, то говори и о човеку који води Србију и о самој Србији. Нас и Кинезе све дели, али нас спаја слобода, потреба да будемо слободни", нагласио је Вулин на ТВ Пинк.

Коментаришући поједине негативне коментаре опозиције и региона поводом дочека председника Сија кога је поздравило хиљаде грађана, Вулин је упитао зашто од 2000. до 2012. године није дошао амерички председник у Србију, која је била потпуно окренута Западу.

Геноцид у Јасеновцу и лажни геноцид у Сребреници није исто

Говорећи о предлогу резолуције о Сребреници, истакао је да се геноцид у Јасеновцу не може изједначити са Сребреницом јер се у Сребреници није догодило геноцид.

"Видео сам иницијативу господина Мандића за доношење резолуције о геноциду у Јасеновцу и наравно да је подржавам. Али, немојте то да изједначавамо. Јасеновачки геноцид и лажни геноцид у Сребреници није исто. Не могу те две ствари да се изједначе и да се каже ето ми смо починили геноцид у Сребреници и ви сте у Јасеновцу. Не, ми нисмо починили геноцид у Сребреници, а у Јасеновцу је геноцид почињен", нагласио је Вулин.

Према његовим речима, чињеница је да ће доћи до отварања Пандорине кутије у целом свету, да ће свака земља да подноси резолуције о геноциду.

"Замислите на афричком континенту чега ће се све сетити, колико француских злочина, колико британских злочина, колико немачких злочина, колико италијанских злочина, колико португалских злочина, колико белгијских злочина, знате ли какве су ужасе чинили Белгијанци у Конгу. Свет ће поново да се бави шта је све свету урађено", навео је Вулин.

Додао је да смо видели како се у Уједињеним нацијама лако пређе преко српских аргумената, али је нагласио да је председник Вучић српске аргументе подигао на јако висок ниво мобилишући државе за које нисмо ни знали да ће подржати Србију, па је зато морало да буде одложено гласање о резолуцији о Сребреници.

"Нису они то учинили зато што немају већину, већ зато што им није пријала мала већина. Србија се показала као врло тежак противник зато што бранимо принципе и истину која је велика", истакао је Вулин.

image