Србија и Балкан

Курти именовао новог министра, Српска листа најавила жалбу

На Рашићевој изборној листи била је и председница Европског покрета Срба с Косова и Метохије Рада Трајковић, коју планира да именује за саветницу, а освојили су укупно 1.508 гласова
Курти именовао новог министра, Српска листа најавила жалбуwww.globallookpress.com © Andreas Gora/Keystone Press Agency

Новоименовани министар за заједнице и повратак Ненад Рашић рекао је да очекује да ће на новом задатку имати пуну подршку премијера тзв. Косова Аљбина Куртија, те да је његов задатак да буде бољи од свог претходника Горана Ракића што "неће бити тешко", преноси Радио КиМ. Српска листа се огласила саопштењем и најавила да ће због противуставног именовања Ненада Рашића поднети жалбу "Уставном суду Косова".

Одлуку о именовању Ненада Рашића на место министра за заједнице и повратак јутрос је потписао Аљбин Курти.

"Имали смо један дужи састанак, о нашим плановима и како он сматра да би наша сарадња требало да изгледа. Ја сам такође имао своје предлоге. Сам чин потписивања за мене значи да ћемо ми свакако покушати да направимо боље односе који су због свих ових околности које имамо последњих месеци апсолутно у неповољном положају", казао је Рашић.

Нови министар очекује да ће имати путу подршку Аљбина Куртија.

"Стварно је важно да добијемо једног представника који би био аутентичан косовски Србин и који би искрено радио у интересу грађана, пре свега Срба и осталих заједница, али не на штету Албанаца. Постоји један задатак, а то је бити бољи министар од претходних. С обзиром на њихове резулате неће бити тешко бити боље од њих. То су моја генерална очекивања", закључио је Рашић.

На другој страни, Српска листа најавила је жалбу, због противуставне одлуке да именује Ненада Рашића за министра за заједнице и повратак у приштинској влади, без сагласности српских посланика. 

"Након континуираног кршења Бриселског споразума, Аљбин Курти је још једном показао да не поштује чак ни правне акте Приштине, ако су у интересу српског народа", наводе из Српске листе.

Истичу да је конкретно овим именовањем Аљбин Курти је прекршио члан 96, став 5 "Устава Косова", који каже да се за именовање министра из реда српског народа, а који није посланик, мора тражити сагласност већине српских посланика, што Аљбин Курти није учинио, нити Рашић има подршку наших посланика.

"Ово противуставно именовање Ненада Рашића је плод деловања Аљбина Куртија да уз себе има лојалне Србе којима ће лични интерес бити испред националног, а који немају никакву подршку српског народа на Косову и Метохији".

Против потеза Аљбина Куртија посланици Српске листе ће поднети жалбу "Уставном суду", који ће без икаквог одуговлачења морати да потврди да се ради о кршењу "Устава"  и кршењу права српског народа.

Овим се, истичу, показало колико је било стратешки важно да се верификују мандати посланика Српске листе у Скупштини у Приштини, и не дозволи да уместо Српске листе неки Куртијеви Срби дођу у позицију да одлучују о интересима српског народа.

Саветница ће му бити Рада Трајковић

Председница Европског покрета Срба са Косова Рада Трајковић биће именована за саветницу министра за заједнице и повратак Ненада Рашића, преноси Медија центар.

"Тачно је биће именована зато што поседује богато искуство и знање и сигурно да може много шта да се научи од ње и да ће дати огроман допринос раду министарства. Такође поред тога она била једна од кандидата на листи и самим тим преузела је одговорност имајући и храбрости да буде део листе (ГИ Слобода, правда, опстанак )", рекао је Рашић за Медија центар.

Рада Трајковић је потврдила је да ће прихватити именовање за саветника министра за заједнице и повратак Ненада Рашића. Она је за "Косово онлајн" оценила да су у последње време енклаве запостављене.

"Север Косова је све више ментално окупиран са Миланом Радоичићем и онима који га подржавају из Српске листе. Српско становништво на целом простору Косова и Метохије сада ће бити подједнако третирано", рекла је Трајковић.

Она је додала да су "коментари Српске листе и директора Канцеларије за Косово и Метохију Петра Петковића смешни".

Рашић је 2020. године, током прве владе Аљбина Куртија именован за саветника премијера у Канцеларији за заједнице. Поднео је оставку у априлу исте године, након што је против њега подигнута оптужница због зазлоупотребе положаја током приватизације КЕК.

Основни суд у Приштини је пре неколико дана ослободио четири бивша министра Мимозу Кусари-Љиљу, Ненада Рашића, Бесима Бећаја, Дардана Гашија, као и Фљанзу Хоџу и Арбена Џуку.

Курти је данас Рашића именовао за министра за заједнице и повратак. То место је остало упражњено када је претходни министар и председник Српске листе Горан Ракић поднео оставку пошто су политички представници Срба напустили косовске институције.

Рашићева листа Грађанска иницијатива слобода, правда и опстанак је на последњим парламентарним изборима, према резултатима ЦИК-а, на целом Косову освојила 1.508 гласова или 0,173 одсто. 

image