Србија и Балкан

Судбина зграде Генералштаба: Шта се зна о инвестицији Трамповог зета и изградњи меморијалног центра

Џаред Кушнер је недавно најавио да ће у Београду на месту зграде Генералштаба Војске Југославије – уништене у НАТО бомбардовању 1999. године – финансирати изградњу луксузног хотела, 1.500 стамбених јединица и музеј
Судбина зграде Генералштаба: Шта се зна о инвестицији Трамповог зета и изградњи меморијалног центраGetty © Medin Halilovic/Anadolu Agency

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић је у среду, у име Владе Србије, потписао уговор о ревитализацији зграде Генералштаба са америчком компанијом "Афинити глобал девелопмент", на чијем је челу Џаред Кушнер, зет бившег председника САД Доналда Трампа.

У саопштењу које је достављено медијима је наведено да ће америчка компанија изнајмити земљиште на углу Улице кнеза Милоша и Немањине на 99 година, али се не наводи колико ће платити закуп, ни колико ће уложити у ревитализацију овог здања. Није јасно ни да ли ће постојећи објекат бити срушен или дограђен и реконструисан. 

Џаред Кушнер је недавно најавио три своја пројекта на Балкану и навео да ће у Београду на месту зграде Генералштаба Војске Југославије – уништене у НАТО бомбардовању 1999. године – финансирати изградњу луксузног хотела, 1.500 стамбених јединица и музеј, али о његовој изградњи се практично још ништа не зна.

Из Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре нису одговорили на питање РТ Балкан да ли у уговору са америчком компанијом постоје било какве смернице у вези са изградњом меморијалног центра, његовим изгледом и димензијама.

Кушнер, који је основао своју инвестициону компанију након што је напустио посао вишег саветника у Белој кући, објавио је пре два месеца на друштвеним мрежама идеје за реконструкцију зграде Генералштаба, која је иначе заштићени споменик културе, који је настао на основу идеје архитекте Николе Добровића да овековечи битку на Сутјесци. Комплекс је грађен од 1956. до 1965. од камена мркоцрвене боје из околине Косјерића и белих мермерних плоча са острва Брач.

Према писању америчких медија, Ашер Абесер, који је у Београду јуче у име компаније "Афинити глобал девелопмент" потписао уговор са Владом Србије, ће водити реализацију пројекта у Србији, док је Кушнер инвеститор који обезбеђује новац и користи свој утицај и позицију да договори послове.

"Њујорк тајмс" је јуче објавио да је српска влада одобрила уговор с Џаредом Кушнером о изградњи луксузног хотела вредан 500 милиона долара у партнерству с Ричардом Гренелом. За Гренела се подсећа да је први предложио да амерички инвеститори покушају да обнове ову локацију бомбардовану пре 25 година. Амерички медији пишу да је "Афинити глобал девелопмент" инвестициони фонд који располаже са три милијарде долара, које је добио од фонда из Саудијске Арабије. 

Наводи се и да је за Кушнера ово највећи пројекат који ради његова фирма од оснивања. Кушнерова компанија саопштила је да ће меморијални комплекс бити у власништву државе која ће њиме и управљати.

Како се наводи у саопштењу МГСИ, инвеститор, према уговору, има обавезу да на истој парцели изгради Меморијални комплекс посвећен свим жртвама НАТО агресије из 1999. године, а који Србија, нажалост, ни после четврт века још нема.

"Меморијални комплекс биће финансиран од стране инвеститора и налазиће се у
власништву Републике Србије која ће одлучити о програмском садржају комплекса и управљаће њиме", подвукао је Весић.

Он је за ТВ Инсајдер изјавио да ће детаљи, од цене закупа земљишта на 99 година, до цене ревитализације овог здања, бити познати тек после потписивања комерцијалног уговора.

"Влада је тим уговором изабрала партнера, који сада на основу уговора има право да почне да ради пројекат, да комуницира са надлежним институцијама у Србији, као што су заводи – од оних за заштиту, до оних за урбанизам. Кушнерова фирма сада може да распише међународни конкурс за меморијални центар за жртве НАТО агресије и да се у међувремену тај пројекат прогласи пројектом од националног значаја", рекао је Весић.

Он очекује да ће процедура бити завршена у наредних годину и по или две године. 

Ово није први пут да се Трампова "династија" доводи у везу са архитектонским остварењем Николе Добровића порушеним у бомбардовању. Још 2014. године, пре него што је Трамп постао председник САД, медији су известили да је делегација коју је он упутио у Београд, заинтересована за изградњу хотела са пет звездица, разгледала бомбардоване зграде Генералштаба и Министарства унутрашњих послова Србије у Улици кнеза Милоша.

image