Србија и Балкан

Гренел, Трамп и зграда Генералштаба: Како је Доналдов зет решио да инвестира у Београду

"Њујорк тајмс" је имао увид у споразум који би требало да склопе српска влада и фирма Џареда Кушнера
Гренел, Трамп и зграда Генералштаба: Како је Доналдов зет решио да инвестира у Београду© Pierre Crom/Getty Images

Луксузни хотелски и апартмански комплекс, као и музеј, требало би да никну на месту Генералштаба урушеног у НАТО бомбардовању који би, како се планира, био изнајмљен на 99 година, без накнаде, тврди "Њујорк тајмс", који је имао увид у нацрт споразума који би требало да потпишу Влада Србије и тим Џареда Кушнера, зета бившег, а потенцијално и будућег америчког председника Доналда Трампа.

"Нацрт споразума који је 'Тајмсу' доставио званичник српске владе прецизира формални бесплатни пренос власништва над имовином Кушнеру, након изградње хотелског комплекса и луксузних стамбених јединица. Кушнер, у једном свом интервјуу, није оспорио истинитост документа до кога смо дошли. Он је рекао да су се стране провизорно договориле да Влади Србије дају 22 одсто оствареног од око 500 милиона долара вредног пројекта", наводи лист.

Овај "бизнис", међутим, могао би да, иако са њим нема везе, "кошта" и самог Трампа, и то због наводног сукоба интереса.

Кушнер, наиме, тврди да са тастом никад није разговарао о београдском пројекту, као и да није знао да је и сам Трамп раније "бацио око" на ту локацију.

Саговорница "Њујорк тајмса", професорка права на Вашингтонском универзитету у Сент Луису, специјализована за етику владе, Кетлин Кларк, упозорава, међутим, да би Кушнеров пројекат у Београду, ако Трамп поново постане председник, могао да отвори сукоб интереса.

"Влада Србије би могла да покуша да утиче на будућег председника Трампа тако што ће помоћи његовој породици да се обогати. На спољну политику према Србији требало би да утиче оно што је у интересу Сједињених Држава, а не било какве финансијске услуге које долазе од српске владе", каже Кларкова.

Специјални изасланик Трампове администрације за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел, наводно је био "главна снага" која је Кушнера навела да размотри инвестицију. Тако да лист доводи у питање и то да ли је можда он имао потенцијални конфликт интереса.

"Веза између Гренелове улоге у настојању да се реконструише београдска локација (док је он био у влади и ван ње) као и Кушнеровог споразума, отвара нова питања о сукобу интереса између јавних и приватних улога", истиче амерички лист.

"Њујорк тајмс" наводи да је током 2018. и 2019. године, док је радио као амбасадор у Немачкој при Трамповој администрацији Ричард Гренел, "настојао да оствари велике победе за свог шефа", па тако почео да негује и добре односе широм Европе, између осталог и са српским председником Александром Вучићем.

"Извршио је огроман притисак на приштинског премијера Аљбина Куртија да укине царине на српске производе, а истакнути Трампови савезници почели су јавно да позивају на повлачење америчких мировних снага са 'Косова'. Гренел је имао и једног важног савезника на Косову: тадашњег председника Хашима Тачија, који је касније оптужен за ратне злочине", наводи "Њујорк тајмс".

Лист затим додаје и како се Гренел спријатељио са Вучићем и министром финансија Синишом Малим "за кога званичници у Београду кажу да има улогу у уступању зграде Кушнеру". Мали, међутим, није одговорио листу за коментар на ову тему.

Неки од "Тајмсових" саговорника, који су наводно званичници српске владе, подсећају да је Гренел иницијативу о заједничкој обнови бившег генералштаба коју би спровели САД и Србија, изнео одмах након Вучићеве посете Трампу. 

Кушнер је у то време служио као виши саветник у Белој кући.

Много година раније, још 2014. године, и пре него што је Трамп постао председник, он је такође меркао зграду Генералштаба. Представници његовог тима тада су били заинтересовани за градњу хотела са пет звездица.

Сличне идеје има сад и Трампов зет.

Кушнерова компанија "Афинити партнерс", саопштила је да ће зграда Генералштаба бити "претворена у луксузни хотел светске класе", али да ће укључивати и музеј и спомен обележје које су пројектовали српске архитекте, како би се одала почаст важности локације у новијој српској историји.

Нешто детаљније о томе говорио је Гренел, наводећи да ће у Кнеза Милоша бити изграђен и Меморијални комплекс.

"У питању је пословни простор, станови и хотел са пет звездица. Направили смо мост који ће обележити првобитног архитекту пројекта и симболику пријатељства са Западом. Меморијални комплекс ће се градити кроз конкурс – затражићемо од појединаца да доставе предлоге за спомен-обележје. То ће бити начин да се гледа у будућност и изгради мост пријатељства и обнове", рекао је Гренел.

image
VV inauguration
banner