Свет

Ко је Џаред Кушнер: Трампов зет, син преваранта и потенцијални инвеститор у зграду Генералштаба

Супруг Трампове ћерке Иванке важи за једног од најближих сарадника некадашњег (а можда и будућег) председника САД, који би за неколико месеци поново могао да постане једна од најутицајнијих личности у Вашингтону
Ко је Џаред Кушнер: Трампов зет, син преваранта и потенцијални инвеститор у зграду ГенералштабаGetty © Zach Gibson - Pool

Након спекулација које су трајале неколико дана, Џаред Кушнер, зет некадашњег председника Доналда Трампа, потврдио је да затвара велике послове са некретнинама у Албанији и Србији, пише "Њујорк тајмс".

Једна од пројеката Кушнерове компаније – са планираним луксузним хотелом и 1.500 стамбених јединица и музејом – требало би да се реализује у Београду, на месту бившег штаба Војске Југославије уништеног 1999. у НАТО бомбардовању, навела је његова компанија.

Кушнер је рекао да је радио на пословима са Ричардом Гренелом, који је кратко био вршилац дужности директора националне обавештајне службе под Доналдом Трампом, а такође и као амбасадор у Немачкој и специјални изасланик за Балкан.

"Веома смо узбуђени. Још увек нисмо завршили ове послове, али смо напорно радили и сада смо веома близу", изјавио је Кушнер поводом пројеката.

Најављени пројекат наишао је на помешане реакције, како у Србији тако и у иностранству, између осталог и због контроверза које су Кушнера пратиле кроз његову политичку и пословну каријеру.

Џаред Кушнер – пословни вундеркинд и Трампов зет

Џаред Кушнер рођен је 1981. године у Њу Џерзију, у утицајној јеврејској породици која се доселила у САД након Другог светског рата. Његов деда Јозеф почео је да се бави развојем некретнина, а отац Чарлс је наставио са породичним бизнисом средином осамдесетих.

Чарлс, који је иначе и породични пријатељ Била и Хилари Клинтон, 2005. године је осуђен на две године затвора због утаје пореза и утицања на сведоке, али га је тадашњи председник Трамп помиловао пред крај свог мандата. Кушнер је, иначе, донирао значајна средства Трамповој председничкој кампањи, иако је раније финансијски помагао кандидате демократа.

Џаред је студирао на Харварду (ком је његов отац донирао 2,5 милиона долара непосредно пре него што га је Џаред уписао), након чега је почео да ради у породичној фирми. Након Чарлсовог хапшења, Џаред Кушнер преузима водећу позицију том предузећу.

Млађи Кушнер убрзо постаје један од најуспешнијих младих пословних људи у Америци. У жељи да се из родног Њу Џерзија преоријентише на оближњи Њујорк, млађи Кушнер 2006. године купује "Њујорк обзервер", чиме улази на локално медијско тржиште.

Иако је у младости био ватрени присталица демократа, Кушнер мења своју партијску припадност након што се крајем 2009. године оженио Иванком Трамп, најстаријом ћерком тада утицајног бизнисмена а касније председника САД Доналда Трампа, са којом је добио троје деце.

Лични иметак Џареда Кушнера и Иванке Трамп 2017. године је процењен на око 811 милиона долара. Према писању "Блумберга" из 2016, Кушнерова компанија је за мање од десет година купила имовину у вредности од преко седам милијарди долара, углавном у Њујорку.

Кушнер убрзо постаје једна од најутицајнијих личности у Трамповом тиму, а средином 2016. године постао је и дефакто менаџер његове председничке кампање. "Блумберг" га је у том периоду већ прозвао "новим Џоном Кенедијем, привлачним сином из богате породице са ресурсима да постане сила иза кулиса у Вашингтону, па чак и потенцијални кандидат за националну функцију".

У том периоду у медијима се ствара слика Кушнера као Трампове "сиве еминенције", а приписује ми се све од избора Мајка Пенса као кандидата за потпредседника, до повезивања Трампа са његовим будућим саветником, контроверзним бившим уредником "Брајтбарта" Стивом Беноном.

"Сива еминенција" иза одлука у Белој кући

Након што је Трамп постао председник САД почетком 2017, Кушнер је именован на функције високог саветника председника и директора новоформиране Канцеларије за америчке иновације, а његова канцеларија се налазила физички најближе Трамповој.

Кушнер је убрзо постао и Трампов "човек број један" за Блиски исток, где је играо кључну улогу и свим америчким дипломатским иницијативама на том подручју: од неуспелог мировног споразума између Израела и Палестинаца, до Абрахамских споразума којима је неколико арапских земаља успоставило дипломатске односе са јеврејском државом.

Ипак, ни његов ангажман на Блиском истоку није прошао без критика, а најчешће му се пребацивало да је исувише близак са појединим регионалним лидерима – пре свега премијером Израела Бенјамином Нетанјахуом и престолонаследником Саудијске Арабије Мухамедом бин Салманом.

И заиста, за време Трамповог мандата односи САД са те две земље били су и више него присни. То је пре свега случај са Израелом, с обзиром да је Вашингтон више пута прекршио међународно право како би ојачао везе са јеврејском државом – било да је реч о премештању амбасаде из Тел Авива у Јерусалим, или признању израелског суверенитета над окупираном Голанском висоравни.

Кушнер се нашао на удару критика и због својих веза са Бин Салманом, с обзиром да је компанија "Афинити партнерс", коју је Трампов зет основао након повлачења из политике, добила инвестицију у износу од око две милијарде долара од саудијског инвестиционог фонда.

Управо би та компанија требало да учествује у развоју Кушнерових пројеката на Балкану, укључујући у Србији.

image