Србија и Балкан

Забрињавајући резултати контроле саобраћаја: Возачи камиона пијани и дрогирани, аутобусе возе уморни

Током међународне акције која је трајала од 13. до 19. маја, прегледано је око 10.000 возача, а откривено је укупно 6.400 прекршаја. Дејан Стевић из Управе саобраћајне полиције је изјавио да је скоро две трећине контролисаних возача камиона затечено у прекршају, као и сваки други возач аутобуса

Завршена је међународна акција појачане контроле саобраћаја, усмерена на откривање прекршаја возача аутобуса и теретних возила, а оно што забрињава полицију је да је скоро две трећине контролисаних возача камиона затечено у прекршају, изјавио је Дејан Стевић из Управе саобраћајне полиције.

Стевић је за Танјуг рекао да су током акције појачане контроле саобраћаја од 13. до 19. маја, припадници МУП-а контролисали више од 10.000 возача аутобуса и камиона и открили око 6.400 прекршаја.

"Оно што нас је забринуло када су у питању возачи камиона јесте да је чак две трећине њих затечено у прекршају. Сваки трећи возач камиона није био у прекршају", рекао је Стевић.

Према његовим речима, када су у питању возачи аутобуса, сваки други возач аутобуса је био у прекршају.

"Највише је било прекршаја злоупотребе тахографског уређаја, као и кршења прописа о времену одмора, односно о времену управљања", рекао је Стевић.

Он је истакао да такође "посебно забрињава да је чак 10 возача камиона било под утицајем психоактивних супстанци и чак 15 њих искључено из саобраћаја због вожње под утицајем алкохола".

"Током ове акције откривено је укупно 6.400 прекршаја и то је отприлике бројка која је и прошле године у овом периоду откривена у истој акцији", рекао је Стевић.

Он је говорио и о "црној статистици" протеклог викенда у саобраћају наводећи да је на путевима у Србији у суботу и недељу седам особа погинуло, било је више од 200 незгода и више од 100 повређених.

"Оно што посебно брине јесте да је од седам страдалих, чак пет младих возача – млађих од 30 година и чак двоје који су са пробном возачком дозволом", рекао је Стевић.

image