Србија и Балкан

БиХ сутра шаље протестну ноту земљама које су гласале против резолуције: То је наша људска обавеза

Резолуција о геноциду у Сребреници првенствено је људски и цивилизацијски чин, поручио је премијер Федерације БиХ. За Бећировића, данас је "историјски дан" за БиХ
БиХ сутра шаље протестну ноту земљама које су гласале против резолуције: То је наша људска обавезаGetty © Anadolu / Contributor

Министар спољних послова Босне и Херцеговине Елмедин Конаковић рекао је након усвајања резолуције о Сребреници да ће БиХ сутра послати протестну ноту свим земљама које су гласале против.

"Сматрамо да се сврставају на страну починиоца ратних злочинаца и да не поштују пресуде међународних судова. То је наша људска обавеза", рекао је Конаковић за "Кликс".

Према његовим речима, ово није никаква победа нити утакмица, него борба да се истина позиционира како заслужује. "Важна је и чињеница да је цели регион био на правој страни, осим Србије. Знамо да су бројне земље у региону биле под притиском, али су показале храброст. То никада нећемо заборавити", рекао је он.

Премијер Федерације БиХ Нермин Никшић оценио је да је због оних који упорно негирају ту "чињеницу", било нужно усвојити резолуцију о Сребреници.

"Резолуција о геноциду у Сребреници првенствено је и без сумње људски и цивилизацијски чин. Данас је послата важна лекција починитељима, злочинцима и оном делу човечанства које још увек не зна разлику између добра и зла", рекао је он.

Данас је историјски дан за БиХ, Европу али и цело човечанство, рекао је за "Аваз" председавајући Председништва БиХ Денис Бећировић.

Он је нагласио да резолуција није уперена ни против једног народа и да је "наша будућност у заједничком животу где ћемо наше односе градити на бази истине и правде".

"Мислим да је ово можда једна од највећих дипломатских победа БиХ у њеној историји", закључио је он.

image