Србија и Балкан

Логистички проблеми спречили Кушнера да дође на тзв. Косово: Отказана посета бившег званичника УН

Амбасада Француске изражава жаљење због ове "препреке" и искрено захваљује свим личностима који су пристали да се састану са Кушнером током његове посете, саопштили су из француске амбасаде
Логистички проблеми спречили Кушнера да дође на тзв. Косово: Отказана посета бившег званичника УН© Siavosh Hosseini/NurPhoto via Getty Images

Амбасада Француске на тзв. Косову, поводом очекиване посете бившег високог представника Уједињених нација, некадашњег шефа Унмика и првог човека француске дипломатије, Бернара Кушнера, саопштила је да ће до те посете "доћи касније".

Његова посета била је заказана за данас, како су објаснили из француског представништва, да би у међувремену била отказана због "логистичких проблема".

У одговору, амбасада је саопштила да жали због овог отказивања доласка, те захваљује представницима привремених приштинских институција Вјоси Османи, Аљбину Куртију и градоначелнику Приштине, Перпариму Рами.

"Обавештавамо вас да је посета Косову, бившег француског министра спољних послова и високог представника генералног секретара УН на Косову од 1999. до 2001. године, Бернара Кушнера, нажалост, морала бити отказана због логистичких проблема у вези са путовањем Кушнера", саопштено је из амбасаде у Приштине.

Додали су да ће посета бити организована накнадно.

"Амбасада Француске изражава жаљење због ове препреке и искрено се захваљује председнику, премијеру, скупштини Косова, градоначелнику Приштине, купштини општине и свим личностима који су пристали да се састану са Кушнером током његове посете", наводи се у саопштењу.

Кушнер је један од бивших међународних званичника, међу којима су Весли Кларк и Вилијам Вокер, који је требало да сведочи у корист бившег председника привремених приштинских институција Хашима Тачија. Против Тачија се у Специјалном суду води поступак по оптужници за злочине против човечности и ратне злочине.

Кушнер је као бивши шеф цивилне мисије УН на тзв. Косову одликован Медаљом мајке Терезе, намењеној особама које су се истакле у "хуманитарним активностима".

А неке од Кушнерових "хуманитарних активности" су, иначе, добро познате Србима. Подсетимо се оне када је на питање новинара какав је његов став о случају "Жута кућа", где су према тврдњама сведока на северу Албаније отетим Србима вађени органи, Кушнер одговорио контрапитањем:"Шта је то Жута кућа?"

image