Србија и Балкан

Ђурић: Србија жртва идеолошког лова на вештице

Министар спољних послова Србије одговорио је на критике из БиХ на одржавање Свесрпског сабора
Ђурић: Србија жртва идеолошког лова на вештице© Tanjug/Tamas Purger/MTI via AP

Србија је "поново жртва идеолошког лова на вештице", рекао је министар спољних послова Србије Марко Ђурић поводом критика из Босне и Херцеговине на одржавање Свесрпског сабора у Београду.

Ђурић је, гостујући у емисији "Прави угао" на РТВ подсетио критичаре да Србија окупљањем свог народа због неговања националног идентитета чини оно што је и предвиђено Дејтонским споразумом.

Уставна је обавеза и стратешко опредељење Србије да помаже Србима у региону да чувају свој регионални идентитет, свој српски идентитет, да негују остварена права и ниво аутономије, истакао је.

"Сматрамо да то није на штету било кога другог, већ да доприноси хармоничним односима у региону. Једино што не доприноси хармоничним односима је злонамерна интерпретација Сабора. Србија је у Декларацији јасно рекла да је земља будућности која је фокусирана на економски развој, један од приоритета је чланство у ЕУ, што не помињу ни поједини међународни званичници. То је, нажалост, очекивано и део онога што се дешава Србији, која је жртва идеолошког лова на вештице због свог геополитичког позиционирања", објаснио је Ђурић.

Додао је да је рука сарадње пружена и Федерацији БиХ, али да неки политичари из тог ентитета нападима желе да сакрију свој етнонационализам и "жељу да пресеку везе Србије и РС, што Београд никада неће прихватити".

"Жалосно је што се Бећировић, Конаковић, Лагумџија баве гажењем Дејтонског споразума, који је за нас у политичком смислу света књига. Ми га чувамо од свих оних који би хтели да разграде територијални интегритет Србије, али и свим срцем и страсно од оних који би да угазе надлежности РС", објаснио је Ђурић.

Указао је на одговор председника Србије Александра Вучића амбасади САД у Сарајеву, у којем је поновио посвећеност поштовању свих споразума, али и поставио питање где стоји да надлежности у области имовине могу да се одузимају ентитетима и преносе на федералне власти, а то је један од кључних узрока кризе које потресају БиХ.

"Што се тиче нашег Сабора нама је баш мерак да се налазимо и наставићемо да се срећемо, да се повезујемо, али не на штету било кога другог, већ у циљу јачања нашег идентитета, неговања језика, традиције и културе, а желимо да помогнемо и другима да негују језик, традицију, културу, јер су они наше комшије и пријатељи, а за мене и браћа. Нећу да дозволим да нас свађају Бећировићи, Конаковићи и разне друге политичке струје. Морамо да сарађујемо", поручио је Ђурић.

image