Србија и Балкан

Џаферовић и Комшић одбили Додиков предлог да се расправља о Шмиту

Милорад Додик затражио да на дневни ред седнице Председиштва БиХ буде уврштено изјашњавање о неуставном понашању Шмита, као и да се он удаљи из БиХ
Џаферовић и Комшић одбили Додиков предлог да се расправља о ШмитуNone © FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Бошњачки и хрватски члан Председништва Босне и Херцеговине Шефик Џаферовић и Жељко Комшић одбили су предлог српског члана Председништва Милорада Додика да расправљају о неуставном понашању Кристијана Шмита, пренела је Радио телевизија Републике Српске извештај агенције Срна.

После седнице Председништва Додик се опростио од Џаферовића и Комшића речима: "Мило ми је што вас више нећу гледати".

Милорад Додик затражио је да на дневни ред седнице буде уврштено изјашњавање о неуставном понашању Шмита, као и да се он удаљи из БиХ у светлу чињенице да је држава пред добијањем кандидатског статуса у ЕУ.

Предлог није уврштен у дневни ред нити се о њему расправљало.

Српски члан Председиштва БиХ и почетком септембра затражио је да на дневни ред ванредне седнице буде уврштен његов предлог да Кристијан Шмит буде проглашен "персоном нон грата" у БиХ, понављајући да РС не признаје Шмита за високог представника. И тада су друга два члана овог тела одбила Додиков предлог, на шта је он реаговао речима да је "мржња друга два члана Председништва према Републици Српској очигледна".

Шефик Џаферовић затражио је у среду да Уставни суд БиХ преиспита уставност одлука о изменама изборних правила у БиХ, које је на дан избора наменуто Кристијан Шмит.

image
VV inauguration
banner