Свет

Велика Британија, Италија и Јапан праве нови борбени авион

Летелица је замишљена да лети и без пилота, а биће способна да испаљује хиперсоничне ракете
Велика Британија, Италија и Јапан праве нови борбени авион© Tanjug/Kyodo News via AP

Премијер Велике Британије Риши Сунак објавио је да ће Велика Британија заједно са Италијом и Јапаном развијати нови борбени авион који ће користити вештачку интелигенцију и требало би да буде у употреби средином следеће деценије.

Рад на развоју новог авиона већ је у току, а биће опремљен савременим стелт системима, напредним сензорима и користиће вештачку интелигенцију како би помогао пилоту када је преоптерећен или под екстремним стресом.

Такође, летелица је замишљена да лети и без пилота, а биће способна да испаљује хиперсоничне ракете.

Британски премијер Раши Сунак је рекао да ће заједнички програм отворити хиљаде нових радних места у Великој Британији и ојачати безбедност земље, преноси Би-Би-Си.

Сунак наводи да је изградња сложене летелице тог типа изузетно скупа и да је из тог разлога на развоју овог програма Британија тражила партнере.

Развој млазног авиона Ф35 био је најскупљи програм који је Пентагон икада смислио, па је Британија тражила партнере, рекао је Сунак.

Италија је већ била укључена, а улазак Јапана у овај пројекат је значајан потез, у време када Британија изграђује ближе везе са савезницима у индо-пацифичком региону, и све забринутија због снажније Кине. Друге земље би још могле да се придруже програму.

За Велику Британију, овај споразум није значајан само за безбедност већ и за економију, надајући се да би развој новог борбеног авиона могао да створи и одржи хиљаде радних места у земљи и отворити врата за већи извоз оружја.

Премијер Сунак ће покренути прву велику фазу програма током посете РАФ Конингсбију, у Линколнширу.

"Безбедност Уједињеног Краљевства, увек ће бити од највеће важности за ову владу. Зато морамо да останемо на врхунцу у одбрамбеној технологији, и надмашимо све наше непријатеље. Међународно партнерство које смо данас објавили са Италијом и Јапаном има за циљ да уради управо то. Безбедност евроатлантског и индопацифичког региона је недељива", рекао је Сунак.

image