Свет

Републиканска кандидаткиња тужила званичнике због изборне крађе

Лејкова је затражила од суда да буде проглашена победницом или да изборни резултати буду поништени
Републиканска кандидаткиња тужила званичнике због изборне крађеwww.globallookpress.com © © IMAGO/Kyle Mazza

Кандидаткиња из редова Републиканске странке за гувернера Аризоне Кари Лејк тужила је у петак државне званичнике задужене за организовање избора. Лејкова је оспорила пребројавање и оверу међуизбора и затражила да буде проглашена победницом.

Како преноси Ројтерс, тужба је усмерена против Лејкове противнице Кејти Хобс, изабране гувернерке Аризоне, која тренутно обавља функцију државног секретара Аризоне, као и највиших званичника округа Мерикоп. Лејкова је поднела тужбу Вишем суду у округу Мерикоп.

Лејкова је један од најистакнутијих републиканских кандидата на међуизборима који су прихватили тврдње бившег председника Доналда Трампа о изборној превари 2020.

Лејкова је у тужби затражила од суда да буде проглашена победницом или да изборни резултати буду поништени, што би довело до нових избора у округу.

Лејкова је у новембру изгубила у трци за гувернера од Хобсове, након чега је одбила да призна изборне резулате и наставила да упозорава на изборне неправилности.

Иначе, током кампање, Лејкова је обећавала да ће забранити гласање путем поште. Ова изборна метода је, како сматрају многи републиканци, највише подложна манипулацијама и додатно је подстакла сумње у регуларност избора.

image
VV inauguration
banner