Свет

Аризона сумња: Технички проблеми или изборна превара?

Док држави полако истиче рок да потврди резултате гласања, републиканци прете подношењем тужби и верују да је на међуизборима изневерена воља грађана
Аризона сумња: Технички проблеми или изборна превара?Getty © Jeff Topping

Да ли је скандал са неисправним гласачким машинама у Аризони био унапред испланирана егзекуција демократије или је можда нека од ретроградних планета ненадано изазвала проблеме?

Јесу ли житељи ове америчке државе која још није потврдила изборне резултате, намерно преварени, или их је само издала технологија?

Републиканци и двадесет дана касније не одустају од својих тврдњи да су међуизбори у Аризони покрадени, а новоизабрани државни сенатор Џејк Хофман прети и да ће, по покретању парламента у јануару, покренути истрагу о гласању.

Иако Ројтерс све сумње у регуларност избора одбацује као "лажне теорије", чињеница је да у округу Марикопа, табулатори на чак 71 од 223 бирачка места нису могли да прочитају гласачке листиће. Наводно, разлог за то били су проблеми са мастилом на штампачу.

Једно од прелазних решења како би се и гласови ових бирача узели у обзир било је коришћење „резервне“ кутије, али су републиканци бираче позивали да их не користе јер су сумњали да ће они у том случају уопште и бити пребројани.

Десничарски активиста Стив Бенон, бивши званичник Трампове администрације и, како пише Ројтерс,"промотер теорија изборне завере", поручује да су проблеми са гласачким машинама током међуизбора укаљали победу демократског кандидата Кејти Хобс.

"Хобс се никада неће сматрати легитимном. То ће осакатити њену способност да влада. Дакле, зато је ово криза. Криза је за целу државу", рекао је Бенон.

Ривалка Кејти Хобс, "црвена" Кари Лејк, која је иначе негирала и резултате председничких избора 2020.године, и сада, након међуизбора, тврди да јој је причињена неправда.

"Знамо да смо победили на овим изборима и учинићемо све што је у нашој моћи да осигурамо да сваки појединачни глас грађана Аризоне који је био обесправљен буде пребројан", рекла је Лејк.

Њен тим је у среду поднео и тужбу против округа Марикопа захтевајући информације о бирачима на чије су изборне листиће утицали проблеми са гласачком машином.

И њен републикански колега Абе Хамаде, који се кандидовао за државног тужиоца и изгубио са 510 гласова разлике, тражи да се резултати пониште. Он је пресавио табак и тужио све редом - од свог демократског ривала, па све до државних и локалних званичника.

Извршни директор нестраначког Центра за иновације и истраживање избора Дејвид Бекер тврди међутим да проблеми који су се десили у Марикопи нису неуобичајени. Наводно, јављају се још у стотинама бирачких центара широм земље.

Али није само Марикопа округ који подгрева сумње републиканаца у регуларност изборног процеса у Аризони.

Два конзервативна округа, Мохаве и Кочиз, због притисака оних који доводе у питање легитимитет и легалитет гласања, чекаће све до понедељка, односно крајњег рока да потврде своје изборне резултате.

Председник надзорног одбора округа Мохаве, Рон Гоулд, рекао је Ројтерсу да је његов округ одложио потврђивање јер су чекали да виде Марикопино објашњење о томе шта се десило са спорним гласачким листићима.

А у округу Кочиз, трочлани одбор је одложио сертификацију након што је 18. новембра саслушао сведочење тројице, како их Ројтерс назива "теоретичара изборне завере", који су тврдили да гласачке машине округа нису биле правилно сертификоване.

image
VV inauguration
banner