Свет

Порошенко тражи помоћ САД: Дајте нам оружје великог домета да бисмо одбранили Европу

Бивши председник Украјине позвао САД да им пошаљу борбене авионе и ракетне системе великог домета како би Кијев "бранио Европу од Русије"
Порошенко тражи помоћ САД: Дајте нам оружје великог домета да бисмо одбранили Европуwww.globallookpress.com © Xinhua

Бивши председник Украјине Петро Порошенко позвао је Сједињене Америчке Државе да им пошаљу ракетне системе великог домета да би, како је рекао, "уништили руска складишта и командне центре земље агресора".

Mehr...

Порошенко је за Си-Ен-Ен напоменуо да је Украјини потребна противваздушна одбрана и борбени авиони за заштиту цивилних објеката кључне инфраструктуре, пренео је украјински сајт "Директан канал"("Прямий канал сайт").

"Оружја никад доста. Ми то разумемо и ситуација се поправља корак по корак. Имамо немачке 'гепарде', немачки ’ИРИС-3’, надамо се да ћемо ускоро имати америчку ПВО. Сада је потребно да имамо то све не само на првим линијама фронта, већ и да би се затворило небо над објектима кључне енергетске инфраструктуре широм земље", рекао је бивши украјински председник. 

Порошнеко је закључио да би могло да се "снабдевањем опремом и достављањем ПВО промене правила игре и спречи Путин да напада кључну енергетску инфраструктуру".

"Уз то, потребно нам је више наоружања, потребни су нам борбени авиони. Они су потребни да би се прекинула доминација у ваздуху и украјинске трупе заштитиле од руских напада", додао је Порошенко.

Tакође је поручио Американцима да снабдевање артиљеријом, ракетним системима великог домета, не би значило да би дошло до удара на територију Русије.

"Ми то не радимо. То је питање поверења. Украјинске оружане снаге имају поверење Америке, а нама су потребне ове ракете великог домета. Можемо да уништимо руска складишта муниције, руска командна места, и то ће нам помоћи да одбранимо Украјину. Помоћи ће нам да одбранимо Европу", истакао је Порошенко.

И на крају је поентирао:"Јер сада није Члан 5 Повеље НАТО-а тај који штити Европу, већ плаво-жути штит украјинских оружаних снага ради ову важну ствар".

image