Свет

Амерички професор упозорава: Оружје које САД шаљу Украјини може доспети у погрешне руке

Чак и када оно стигне на намењено одредиште, украјинска војска то оружје користи да напада цивилне мете у Донбасу, додао је професор међународног хуманитарног права на Правном факултету Универзитета у Питсбургу Данијел Ковалик
Амерички професор упозорава: Оружје које САД шаљу Украјини може доспети у погрешне руке© Скрин шот/media.un.org

Слање западног оружја Украјини подразумева опасност да оно доспе у погрешне руке, рекао је у Савету безбедности УН (СБУН) професор међународног хуманитарног права на Правном факултету Универзитета у Питсбургу Данијел Ковалик.

Чак и када оружје бива успешно испоручено украјинској војсци, оно често бива употребљавано против цивила у Донбасу, указао је Ковалик, и додао да је украјинска војска почела са гранатирањем тог региона још 2014. године.

Амерички професор је током видео обраћања на састанку СБУН  на тему испоруке западног наоружања Кијеву рекао да је управо провео недељу дана у Доњецку и посведочио како украјинска војска користи западно оружје да напада цивилне циљеве, укључујући локалну школу, стадион, и постројење за пијаћу воду.

"Наравно, вода је драгоцена у Доњецку", рекао је он и додао да су украјинске снаге уништиле градски систем за филтрирање воде.

Ковалик је такође подсетио да су и водећи амерички медији упозоравали да испоруке оружја Украјини могле да проузрокују скок у нелегалној трговини оружја.

Он се посебно осврнуо на чланак који је "Си-Ен-Ен" објавио у априлу, а у којем се тврди да су САД свесно одлучиле да прихвате тај ризик наоружавајући Украјину. У тексту су цитирани амерички званичници који су сматрали да би оружје "могло да заврши у рукама других војски" које САД не планирају да наоружавају.

Ковалик је такође подсетио да је шеф Интерпола Јирген Шток у јуну упозорио да се очекује да ће оружје послато у Украјину бити "шверцовано не само у суседне земље већ и на друге континенте."

Сходно томе, оружје које Запад шаље Кијеву мора бити под међународном контролом, сматра амерички професор, али да "САД то неће учинити."

"Ко надзире надзираче", упитао је Ковалик, и додао да би то требало да буде Савет безбедности УН.

Стални представник Русије при УН Василиј Небензја је на састанку Савета безбедности на тему испоруке западног наоружања Кијеву такође тврдио да Укајина користи ракете и гранате испоручене из иностранства за гађање школа и домова.

"Могу ли сви ови бројни забележени удари на цивилне циљеве бити грешка, или  несрећни случајеви? Очигледно је да се ради о свесном и смишљеном учешћу САД и НАТО-а у злочинима кијевских власти. Пажљиво бележимо све такве злочиначке радње Сједињених Држава и њихових савезника, оне ће имати конкретне правне последице по све укључене", рекао је Небензја.

image